China ontwikkelt ‘bestaande’ recycling-methode voor kernmateriaal

China heeft een technologie ontwikkeld waarmee ze kernafval kunnen recyclen, meldt persbureau AP. Zij volgen hiermee Rusland, India, Japan en verschillende Europese landen, die al eerder soortgelijke methoden ontwikkelden.

Tot zestig keer meer energie
Door uranium en plutonium opnieuw te gebruiken, kunnen kerncentrales jarenlang draaien op minder kernmateriaal. Volgens de Chinese staatsomroep zou op deze manier tot wel zestig keer meer energie opgewekt kunnen worden dan hiervoor mogelijk was. Het proces is wel duurder dan het materiaal maar één keer te gebruiken en het afval vervolgens op te slaan.

Volgens Karel Knip, wetenschapsredacteur van het NRC Handelsblad, klopt het inderdaad dat er met een dergelijke techniek tot wel zestig keer meer energie uit bestaande splijtstof (uranium) gehaald kan worden. De techniek is niet heel nieuw:

“Dit proces heet opwerken. China gaat dat nu in gebruik nemen, maar dat gebeurt al veel langer in het Westen. Het proces haalt het ontstane plutonium en het ongebruikte uranium uit het afval, wat dan vervolgens weer gebruikt wordt als brandstof voor andere reactoren. Daarmee kan je nog zuiniger omgaan met je kernmateriaal. Wij doen dat ook met het Nederlandse kernmateriaal. Maar wij laten het opwerken in Frankrijk of Groot Brittannië. Dat leidt dan wel tot transporten waar Greenpeace regelmatig tegen demonstreert. De Verenigde Staten doet niet aan opwerken uit veiligheidsoverwegingen: met het plutonium dat ontstaat kan je namelijk ook kernwapens maken.”

China is de grootste vervuiler ter wereld
China lanceerde onlangs een ambitieus kernprogramma: zij willen de komende jaren nieuwe centrales bouwen om te voldoen aan de groeiende energiebehoefte. Het land leunt nu vooral op energie uit de verbranding van kolen. In 2009 haalde de Chinese energiebehoefte die van de Verenigde Staten in. Daarmee werd het land ook meteen de grootste vervuiler ter wereld.

In 2009 kondigde China al aan meer energie te willen halen uit duurzame bronnen zoals wind, zon, maar ook kernenergie. Met de ingebruikname van het proces zal het een stuk schoner energie gaan produceren. Dat met het plutonium kernwapens gemaakt zullen worden is onwaarschijnlijk, het land bezit al zo’n tweehonderd kernwapens.

    • Hans Klis