Belangrijke partij stapt uit Pakistaanse regering

Daarmee is het voortbestaan van de pro-Westerse regering van premier Gilani onzeker.

De Pakistaanse regering heeft haar meerderheid in het parlement verloren, nu een van de coalitiepartijen zijn steun aan het kabinet van premier Yusuf Raza Gilani intrekt. De Muttahida Qaumi Movement (MQM), die vooral in de zuidelijke provincie Sindh sterk is, maakte gisteren bekend dat ze zich aansluit bij de oppositie. De regering treedt volgens de partij onvoldoende op tegen corruptie en prijsverhogingen.

„We doen dit in het belang van de gewone man”, zei een MQM-parlementariër. Maar sommige analisten zeggen dat de partij gedreven wordt door eigenbelang. Enkele weken geleden trok een andere coalitiepartij, de Jamiat-e-Ulema-e-Islam, zich ook al terug uit de regering, nadat een minister van die partij was ontslagen. Volgens analisten nemen de partijen afstand van de impopulaire regering in afwachting van de verkiezingen, die voor 2013 zijn gepland maar wellicht eerder plaatsvinden.

De politieke instabiliteit komt ongelegen. De regering heeft haar handen al vol aan de bestrijding van de Talibaan, die vooral in het westen en noordwesten van het land steeds actiever worden. En het land heeft het ook economisch moeilijk. (AP, BBC)