Arrestaties na aanslag kerk Egypte

Koptische christenen demonstreren tegen de aanslag van zaterdag voor de Sharq-al-Madina moskee, vlakbij de Al-Qiddissin kerk in Alexandrië.
Koptische christenen demonstreren tegen de aanslag van zaterdag voor de Sharq-al-Madina moskee, vlakbij de Al-Qiddissin kerk in Alexandrië. Foto Reuters / Asmaa Waguih

De Egyptische politie heeft meerdere mensen aangehouden na de aanslag op een koptische kerk in Alexandrië op nieuwjaarsdag. Zeven verdachten zitten nog vast en tien anderen zijn vrijgelaten na verhoor.

Afgelopen donderdag kwamen zeker twee mensen om het leven en raakten veertien gewond bij een serie van acht aanslagen op woningen van christenen in Bagdad. Bij de zelfmoordaanslag op oudejaarsavond in de orthodoxe Al-Qiddissin kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië vielen zeker 21 doden en honderd gewonden.

Extra bewaking
Sindsdien is het onrustig in Caïro en Alexandrië. Koptische christenen en moslims raakten slaags met de politie. In zowel Egypte als Irak hebben de autoriteiten extra bewaking toegezegd van kerken en andere potentiële christelijke doelen.

“Het lot van twee Egyptische vrouwen staat in verband met aanslagen op christenen in Irak en een zelfmoordaanslag op een kerk in Egypte. Moslimextremisten zeggen dat de vrouwen tegen hun wil door de Egyptische kerk worden vastgehouden en zien dit als voorbeeld van een christelijke oorlog tegen de islam. Vorig jaar hebben extremistische geestelijken gebruik van geweld tegen christenen gewettigd om de vrijlating van de vrouwen te bewerkstelligen.” - NRC-redacteur Carolien Roelants

    • Marije Willems