Dat Amerikaanse diplomaten bemiddelen voor Boeing ‘verbaast niemand’

Amerikaanse diplomaten hebben zich actief ingezet om opdrachten voor het Amerikaanse Boeing binnen te slepen, meldt The New York Times. Zij baseren zich op documenten die gepubliceerd zijn door Wikileaks.

Volgens deze documenten bemiddelden de diplomaten in de keuze van onder andere Saoedi-Arabië om vliegtuigen te kopen van Boeing in plaats van het Europese Airbus. In deze ‘handelsoorlog’ zette het diplomatieke korps onder andere middelen als staatsbezoeken van president Obama in. Dat is geen verrassing, vertelt Juurd Eijsvoogel, diplomatiek buitenlandredacteur van NRC Handelsblad:

“Het is een aardig inkijkje in hoe de wereld van zakendoen in elkaar zit. Het zal niemand verbazen dat de VS onderhandelt als het gaat om Amerikaanse werkgelegenheid. De EU zal zich waarschijnlijk ook inzetten voor Airbus, anders zou die niet kunnen concurreren met Boeing. Maar dat kan je niet opmaken uit deze telegrammen van Wikileaks.”

Boeing verkoopt zeventig procent van zijn commerciële vliegtuigen in het buitenland en is de grootste voertuigenexporteur van Amerika. Voor elke miljard dollar die Boeing verdient, levert dat naar schatting elfduizend Amerikaanse banen op.

Deze informatie laat volgens de Times zien dat diplomaten een grote rol hebben in de verkoop van Amerikaanse producten in het buitenland.

Een Turkse astronaut
De landen die overwogen te kiezen voor een vliegtuig van het Amerikaanse bedrijf stelden ook opmerkelijke eisen aan de diplomaten. Zo wilde de koning van Saoedi Arabië zijn persoonlijke jet uitrusten met dezelfde high-tech snufjes als Air Force One en wilde de Turkse president Erdogan een Turkse astronaut mee laten gaan met een ruimtevlucht van NASA.

Uiteindelijk kocht Saudi-Arabië vorig jaar na langdurig lobbyen voor ruim drie miljard dollar twaalf vliegtuigen van Boeing.


    • Hans Klis