Ajax legt Frank de Boer voor langere tijd vast

Ajax heeft Frank de Boer tot 2014 vastgelegd als hoofdtrainer. Foto Ajax.nl / Louis van de Vuurst

Ajax heeft vandaag overeenstemming bereikt met Frank de Boer over een verbintenis als hoofdtrainer tot media 2014. Dat meldt de club op de eigen website.

In december stapte Martin Jol op bij Ajax. Frank de Boer werd aangesteld als interimcoach, en met succes: de uitwedstrijd in de Champions League bij AC Milan werd met 0-2 gewonnen, in de Eredivisie werd Vitesse verslagen en in de KNVB-Beker schakelde Ajax AZ uit.

Hennie Spijkerman wordt per direct aan de technische staf van Ajax toegevoegd. Hij wordt samen met Danny Blind assistent van De Boer. Spijkerman (60) kwam in 2006 naar Ajax en was onder Henk ten Cate en Adrie Koster assistent-trainer. Het afgelopen half jaar was hij technisch directeur bij Ajax Cape Town.

NRC-sportredacteur Koen Greven zet op een rijtje hoe de carrière van De Boer tot nu toe verliep:

De Boer maakte in 1988 zijn debuut als prof bij Ajax en zou later uitkomen voor FC Barcelona, Galatasaray, Glasgow Rangers, Al-Rayyan en Al-Shamal. Hij speelde 112 interlands voor het Nederlands elftal. De Boer geldt als een echte Ajacied: hij was als speler vanaf de B-junioren actief bij Ajax en kwam elf seizoenen uit voor het eerste elftal. Daarin speelde hij ruim 400 officiële wedstrijden.

De linksbenige verdediger won bij Ajax diverse landstitels, KNVB Bekers, Super Cups, de Europa Cup 1, de wereldbeker en de UEFA Cup. De Boer stortte zich na zijn spelersloopbaan op het trainersvak. De jongere tweelingbroer van Ronald de Boer behaalde in juni 2007 zijn diploma voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Hij koos voor de weg van geleidelijkheid en ging bij de jeugd van Ajax aan de slag. De Boer was tot voor kort nog trainer bij de A1. Daarnaast is hij actief als assistent van bondscoach Bert van Marwijk.

De Boer is net als zijn oude meester Johan Cruijff een aanhanger van attractief en aanvallend voetbal.

    • Peter Zantingh