Aangehouden in 2011 en nu al berecht

Voor het derde jaar was tijdens Oud en Nieuw het ‘supersnelrecht’ van kracht. Verdachten, zoals Lorenzo B., staan drie dagen na hun aanhouding al terecht.

De 18-jarige Lorenzo B. uit Rijswijk is één van de 122 mensen die politie Haaglanden arresteerde tijdens de jaarwisseling.

Dat ging zo, aldus de politie in het proces-verbaal.

In Rijswijk – 2011 is nog geen uur oud – ziet een agent op een mountainbike dat vanuit een groepje jongens met vuurwerk naar politieagenten wordt gegooid. De agent besluit op de jongens af te fietsen om ze op hun gedrag aan te spreken. De agent herkent beroepshalve een van de jongens, Lorenzo B. Die onthaalt de agent op „knalvuurwerk”, dat hij op „enkele centimeters” van diens voeten gooit. Voor de agent aanleiding de 18-jarige jongen aan te houden. B. loopt daarop naar achteren, balt zijn vuisten en begint met zijn armen te zwaaien. Ondanks „hevig” verzet slaagt de agent er met hulp van twee collega’s in de jongen in te rekenen. B. scheldt de agenten uit voor „kankerlijers” en „kankerjood”.

Dat erkent B. „Logisch toch? Ik was boos. Als iemand je rechterpols wil breken, doe je toch iets? Dan begin je toch te flippen? Ik in ieder geval wel”, verklaart hij tijdens zijn verhoor.

Verder staat het verhaal van de jongen haaks op dat van de politieagenten. Hij vindt zijn aanhouding „onterecht” en stelt dat hij het vuurwerk gewoon op de stoep heeft gegooid en niet naar de voeten van de agent. „Misschien is het een beetje naar hem toe gerold.”

De agent had gewoon moeten zeggen dat hij het vuurwerk verder weg moest gooien, vindt B. Nu pakte de agent de jongen „meteen” beet, terwijl die „niets verkeerds had gedaan”. Hij zegt met zijn armen te hebben gezwaaid om los te komen. „Ik werd boos en wilde niet aangehouden worden. Het was nog zo vroeg.”

B. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling en belediging van ambtenaren in functie. Hij is onderwerp van één van de tien zaken (elf verdachten) die de Haagse rechtbank vandaag behandelt via het supersnelrecht.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen spreekt naar aanleiding van de jaarwisseling in zijn stad over een „wisselend beeld”. In sommige wijken gebeurde vrijwel niets, maar in Ypenburg moest de Mobiele Eenheid (ME) in actie komen. Ook in Delft en Leidschendam-Voorburg werd de ME korte tijd ingezet.

Voor geweld tijdens Oud en Nieuw ligt de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) 75 procent hoger dan gebruikelijk. Voor personen die geweld hebben gebruikt tegen mensen met een publieke taak is dat 200 procent. Daarnaast vraagt de officier van justitie aan de rechtbank om de verdachten huisarrest op te leggen voor de volgende jaarwisseling.

Lang niet alle van de 122 verdachten in de Haagse regio komen in aanmerking voor berechting via het supersnelrecht. Autobrandstichting en andere dergelijke zaken zijn vaak te complex om in korte tijd rond te krijgen. Alle elf personen die vandaag voor de Haagse rechtbank staan – onder wie drie minderjarigen – worden verdacht van geweld tegen politie of brandweer. In zulke zaken staat de verklaring van de ambtenaar in functie tegenover die van de verdachte. In het geval van Lorenzo B. is dat de verklaring van drie agenten tegenover de zijne.

    • Brian van der Bol