Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Palestijn gedood op Westoever

In this photo taken on Saturday, Jan. 1, 2011, Palestinian mourners carry the body of Palestinian woman Jawaher Abu Rahmeh during her funeral in the West Bank village of Bilin near Ramallah. Israel's military says it is investigating the death of Rahmeh after a West Bank protest. Palestinian doctors say 36-year-old Rahmeh died after inhaling tear gas at a protest against Israel's separation barrier in Bilin. The exact circumstances remain unclear. (AP Photo/Majdi Mohammed)
In this photo taken on Saturday, Jan. 1, 2011, Palestinian mourners carry the body of Palestinian woman Jawaher Abu Rahmeh during her funeral in the West Bank village of Bilin near Ramallah. Israel's military says it is investigating the death of Rahmeh after a West Bank protest. Palestinian doctors say 36-year-old Rahmeh died after inhaling tear gas at a protest against Israel's separation barrier in Bilin. The exact circumstances remain unclear. (AP Photo/Majdi Mohammed) Palestijnen dragen het lichaam van de vrouw die gisteren omkwam nadat ze traangas had ingeademd. Foto AP / Majdi Mohammed

Israëlische troepen hebben vandaag een Palestijn doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever, in Nablus. De man kwam op een militaire barricade af met een fles en reageerde naar verluidt niet op stoptekens.

Volgens persbureau AP werd de 24-jarige man in zijn been en borst geschoten toen de Israëlische soldaten zich bedreigd voelden. De fles bevatte niets gevaarlijks, zo bleek later. Israël stelt een onderzoek in naar de dood van de man. Een woordvoerder zegt tegen AFP ervanuit te gaan dat eerst waarschuwingsschoten zijn afgevuurd, maar dat de man die negeerde.

De afgelopen jaren was de Westoever betrekkelijk rustig, maar ook gisteren kwam er een persoon om. Een 36-jarige Palestijnse vrouw overleed nadat ze traangas inademde dat Israëlische troepen hadden afgevuurd om een protesterende menigte af te houden. De vrouw overleed in een ziekenhuis in Ramallah. De exacte omstandigheden rond haar dood zijn onduidelijk. Volgens de behandelend artsen had ze astma, maar haar ouders ontkennen dit. Traangas is doorgaans niet dodelijk, maar kan fataal zijn in combinatie met een andere aandoening.

De Palestijnse autoriteit op de Westoever heeft de dood van de twee burgers een ‘gevaarlijke escalatie’ genoemd.