‘Linkse samenwerking niet per se succesvol’

Een linkse samenwerking levert samen niet per se meer stemmen op dan wanneer de linkse partijen apart meedoen aan de verkiezingen, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Naar aanleiding van het aantreden van GroenLinks-leidster Jolande Sap, waarna haar partij en de PvdA aangaven nauwer te willen samenwerken, onderzocht De Hond onder vierduizend mensen of hen dat wat op zou leveren. Het blijkt nauwelijks effect te hebben.

De Hond ondervroeg de stemmers over enkele mogelijkheden, zoals een programma-akkoord tussen PvdA en Groenlinks, wat op meer stemmen kan rekenen van kiezers die op de afzonderlijke partijen hebben gestemd. Kiezers die niet op die partijen hebben gestemd, zullen minder snel op zo’n partijcombinatie stemmen.

Ook legde De Hond enkele fusiemogelijkheden voor. Dat leidt in de meeste gevallen tot een afname van stemmen van kiezers op de betrokken partijen. Alleen SP-kiezers zijn postitief als hun partij samen zou gaan met de PvdA. Vooral D66-stemmers haken af als hun partij samengaat met PvdA, SP en GroenLinks. Alleen een fusie tussen GroenLinks en D66 levert een positief beeld op bij kiezers op die partijen.

Opvallend is dat D66 de meeste kans heeft om kiezers bij VVD of CDA weg te trekken, maar die kans ziet verkleinen wanneer het een combinatie aangaat met een van de linkse partijen.

Alternatief tegenover rechts kabinet
Eerder zei PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen lijstverbindingen aan te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen.

“We hebben nu een zware verantwoordelijkheid om een alternatief tegenover het rechtse kabinet te zetten. Dat moet lukken in vijf of tien punten. Daarover gaan we binnenkort aan tafel, in elk geval met GroenLinks”, aldus Ploumen.

Alexander Pechtold (D66) gaf al aan weinig enthousiast te zijn over een linkse samenwerking.

“Niet alleen het kabinet, maar ook een deel van de oppositie is conservatief. Daar reken ik de SP toe en een groot deel van de PvdA. D66 is aantrekkelijk voor echte liberalen en voor christen-democraten die rentmeesterschap ook zien in het licht van duurzaamheid en echte hervormingen. De SP bijvoorbeeld moet juist teleurgestelde PVV’ers terug halen. Zo zijn we sterker dan als we samenklonteren”, aldus Pechtold.

    • Peter van der Ploeg