Leiders Israël en Palestina dagen elkaar uit te onderhandelen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas laat een duif los op 31 december tijdens de legging van de eerste steen van de Palestijnse ambassade in Brasilia. Brazilië besloot onlangs de Palestijnse staat te erkennen. Foto AFP / Adriano Machado

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, is bereid net zo lang met zijn Palestijnse opponent aan de onderhandelingstafel te zitten tot er een vredesakkoord is. Dat heeft hij vandaag in een verklaring bekend gemaakt. De Palestijnse president, Mahmoud Abbas, heeft op zijn beurt eerder dit weekend verklaard dat een vredesakkoord in twee maanden tot stand kan komen als Israël maar “goede wil” toont.

Het probleem, zegt Israël-correspondent Guus Valk van NRC Handelsblad, is “de voorwaarden die beide partijen aan zulke gesprekken verbinden”. Voorstellen om weer te gaan onderhandelen “zijn er wel vaker”, maar worden zelden werkelijkheid. Bovendien wil hardliner Netanyahu “aantonen dat de Palestijnen juist niet willen praten”.

De Palestijnse president Abbas wil dat Israël voor hervatting van de gesprekken de bouw van nederzettingen stopt in alle gebieden die de Palestijnen claimen. Netanyahu weigert, maar wil wel alle “kernkwesties” bespreken.

Abbas wil dat Netanyahu de positie inneemt van zijn voorganger, Ehud Olmert. “We waren dicht bij een akkoord”, aldus Abbas. Olmert heeft gezegd dat hij destijds de Palestijnen vrijwel de gehele Westoever en delen van Oost-Jeruzalem heeft aangeboden voordat de onderhandelingen in 2008 mislukten.

In reactie op Abbas zei Netanyahu dat hij “bereid is om onmiddellijk met Abu Mazen [Mahmoud Abbas] aan de onderhandelingstafel te gaan zitten voor directe, man tot man onderhandelingen totdat er witte rook uit de schoorsteen komt. Als Abu Mazen instemt met mijn voorstel om direct alle kernkwesties te bespreken zullen we snel weten of we een akkoord kunnen bereiken.”

De laatste gespreksronde ging mis afgelopen september, toen een beperkte bevriezing van de bouw van Israëlische nederzettingen afliep.

    • Hans van der Lugt