Iran haalt westerse onbemande vliegtuigen neer

Een Amerikaans onbemand vliegtuig van het type Predator op een basis in Afghanistan. Foto AFP / Bonny Schoonakker

Het Iraanse leger heeft twee onbemande verkenningsvliegtuigen boven de Perzische Golf neergeschoten. Dit heeft een officier van de Revolutionaire Garde vandaag tegenover het Iraanse persbureau Fars bekend gemaakt.Wanneer de vliegtuigen werden neergehaald zei hij niet, wel dat het ging om “westerse vliegtuigen”.

“Het is een waarschuwing aan de VS dat Iran in staat is om terug te slaan”, zegt Teheran-correspondent Thomas Erdbrink van NRC Handelsblad. “Dit is al jaren gaande.

“De hele regio is natuurlijk vergeven van dit soort vliegtuigen - denk aan Pakistan en Afghanistan. De VS leunen meer en meer op dit soort onbemande toestellen. Het zou naïef zijn te denken dat ze ze niet tegenover Iran gebruiken. En natuurlijk zal Iran af en toe wel zo’n ding neerschieten. Sinds 2003 hoor ik al berichten over neergestorte drones.”

Iran en het Westen staan tegenover elkaar in een meningsverschil over het Iraanse nucleaire programma. Iran stelt dat het programma bedoelt is voor vreedzaam gebruik van kernenergie, vrezen westerse landen en Israël dat Iran een eigen kernwapen ontwikkelt. De VS en Israël sluiten het gebruik van geweld niet uit als ultiem middel om Iran te stoppen.

Iran zou terug kunnen slaan met raketaanvallen op Amerikaanse en Israëlische bases en het creëren van chaos in de Perzische Golf, waar 40 procent van alle internationaal verhandelde olie vandaan komt.

    • Hans van der Lugt