Hongarije onderzoekt of rapper Ice T wel overdag op de radio mag

Rapper Ice T op zijn eigen website

De Hongaarse media-autoriteit doet onderzoek naar een radiostation wegens het spelen van twee  nummers van de Amerikaanse rapper Ice T (wiki). De rapper zelf reageert enthousiast op het bericht, meldt het persbureau AP.

De nummers “Warning” en “It’s On” werden in september vorig jaar vóór negen uur ‘s avonds ten gehore gebracht - en dat mocht niet wegens de expliciete teksten, zo meldt de media-autoriteit op de eigen website. De radiozender in kwestie, Tilos Radio, meent dat de nummers geen “nadelig effect op de morele ontwikkeling” van kinderen onder de 16 hadden omdat de zender maar weinig jonge luisteraars heeft en de teksten bovendien in een buitenlandse taal zijn

De houding van de Hongaarse regering ten opzichte van media ligt momenteel onder het vergrootglas nu het land sinds gisteren een nieuwe, omstreden mediawet die de overheid uitgebreide bevoegdheden geeft. De media-autoriteit zegt overigens dat het huidige onderzoek op basis van een wet uit 1996 plaats heeft. Hongarije krijgt ook extra aandacht omdat het land sinds gisteren ook het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt. In de EU is veel kritiek op de manier waarop de huidige premier, Viktor Orban, de macht naar zich toe trekt. Zie het uitgebreide bericht dat gisteren op deze site verscheen: “Met omstreden mediawet maakt EU-voorzitter Hongarije het zichzelf moeilijk”

Ice T werd in 1992  in de VS berucht wegens het nummer “Cop Killer”, dat het vermoorden van politieagenten zou verheerlijken. Hieronder een van de twee nummers die Tilos Radio uitzond: