Grote aardbeving in centraal Chili

Een grote aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter heeft vandaag toegeslagen in centraal Chili. Dat bericht de geologische dienst van de Amerikaanse overheid, de U.S. Geological Survey. De aardbeving had plaats om twintig over vijf in de middag lokale tijd.

Honderden mensen zouden op de vlucht zijn uit angst voor een tsunami, aldus een eerste bericht van persbureau AP vanuit de Chileense hoofdstad Santiago. Volgens de Chileense marine is vrees voor een tsunami echter ongegrond. Berichten over schade of slachtoffers zijn er nog niet, behalve dat mobiel telefoonverkeer is uitgeschakeld.

Het epicentrum ligt in een dunbevolkt gebied aan de Chileense kust 595 kilometer ten zuidzuidwesten van Santiago. Het is de zuidrand van het gebied dat op 27 februari vorig jaar werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,8. Die aardbeving kostte honderden mensen het leven en richtte grote materiële schade aan.

De grootste zwaar getroffen stad van de beving vandaag, Lautaro, heeft 22.000 inwoners en lijkt een vriendelijke plattelandsplaats te zijn. Vriendelijke foto’s van een even zwaar getroffen plaats, Carahue, op deze site - vooral een mooie collectie oude stoommachines. De grootste stad in het gebied, maar iets minder zwaar getroffen is Temuco met ongeveer 250.000 inwoners.