Duitsers roepen Iran op journalisten vrij te laten

A man described by Iranian television as a detained German journalist is seen in this still image from a November 15, 2010 broadcast. Two Germans that were arrested in Iran as they interviewed the son of a woman sentenced to be stoned to death are being held on espionage charges, judiciary officials were quoted as saying on Tuesday. Iran had initially accused the Germans, who entered the country on tourist visas, of working illegally as reporters when they interviewed the son of Sakineh Mohammadi Ashtiani, whose death sentence for adultery sparked global outrage. REUTERS/IIRINN via Reuters TV (IRAN - Tags: MEDIA POLITICS CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. IRAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN IRAN Een van de vastgehouden Duitsers op de Iraanse televisie. Foto Reuters / Iirinn

Honderd Duitse politici, zakenlui en sporters roepen Iran op om twee Duitse journalisten vrij te laten. De bekende Duitsers doen dit in een oproep van vijftien pagina’s in de krant van de verslaggevers, Bild am Sonntag.

Een van de ondertekenaars is de minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. Hij zette zijn ondertekening kracht bij door te melden dat de twee journalisten ‘zo snel mogelijk moeten worden vrijgelaten en naar Duitsland terugkeren’. Minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg, minister Wolfgang Schaeuble (Financiën) en minister Ursula von der Leyen (Arbeid) schaarden zich achter hem.

Geen werkvergunning
De twee journalisten van Bild am Sonntag werden in oktober gearresteerd tijdens een interview met Sajjad Ghaderzadehson, de zoon van Sakineh Mohammadi Ashtiani. De twee hadden volgens Iran geen vergunning om in het land te werken. Ashtiani is een vrouw die ter dood is veroordeeld wegens overspel. Haar straf veroorzaakte wereldwijde veroordeling van Iran. Vandaag suggereerde een hooggeplaatste justitiële ambtenaar dat haar straf wellicht wordt verzacht.

Bekende sporters onder de ondertekenaars zijn Michael Schumacher, Philipp Lahm, Boris Becker en Franz Beckenbauer. Ook de president van de Duitse centrale bank Josef Ackermann en BMW-chef Norbert Reithofer tekenden de verklaring.

    • Peter van der Ploeg