Dode bij overstromingen Australië

Farm crops are seen flooded near the town of Theodore in Queensland, Australia January 2, 2011. Large parts of Australia's coastal northeast were flooded on Sunday in a spreading environmental disaster as thousands of residents fled their homes to avoid the runoff from a Christmas deluge. REUTERS/Daniel Munoz (AUSTRALIA - Tags: DISASTER ENVIRONMENT BUSINESS AGRICULTURE IMAGES OF THE DAY) Een overstroomde akker in Theodore, Queensland. Foto Reuters / Daniel Munoz

De overstromingen in Australië hebben een eerste dodelijk slachtoffer geëist. Een vrouw verdronk nadat ze werd meegesleurd bij het oversteken van een overstroomde weg.

De vrouw werd vermist toen haar auto een rivier in werd gevoerd door het wassende water in Burketown, Queensland. Het stoffelijk overschot van de 41-jarige vrouw werd twee kilometer verderop gevonden.

Emeral, Queensland. Foto AFP / Philip NorrishEmeral, Queensland. Foto AFP / Philip Norrish

Honderdduizenden getroffen
Meer dan 200.000 mensen zijn getroffen door de hevige regenval in het noordoosten Australië, in een regio ter grootte van Duitsland en Frankrijk samen. De regen is afgenomen, maar de rivieren kunnen het water nog moeilijk afvoeren en het waterpeil blijft stijgen. Lagergelegen dorpen lopen nog altijd onder.

De premier van Queensland, Anna Bligh, heeft gewaarschuwd dat ondergelopen dorpen meer dan een week onder water kunnen blijven staan. Het bestuur van de staat noemt de ramp van ‘bijbelse proporties‘. De schade wordt geschat op meer dan een miljard dollar. De watersnood in Australië is de ergste in vijftig jaar.

    • Peter van der Ploeg