Blatter wil ‘anti-corruptie commissie’ binnen FIFA

FIFA voorzitter Sepp Blatter arriveert op 16 december in Qatar, organisator van het WK 2022. Links de voorzitter van de Aziatische voetbalbond, Mohamed Bin Hammam. Foto Reuters / Mohammed Dabbous

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil een speciale commissie in het leven roepen binnen de FIFA om corruptie tegen te gaan. Dat zegt Blatter vandaag in een interview tegen de Zwitserse Sonntagszeitung, zo melden persbureaus. Het interview is niet online te lezen.

De aankondiging komt kort na beschuldigingen aan het adres van een aantal leden het van uitvoerend comité dat zij zich lieten omkopen door landen die het WK binnen willen halen. Twee leden van het 24 man tellende comité, Reynald Temarii and Amos Adamu, werden geschorst kort voordat in december de keuze viel voor de gastlanden van de WK’s 2018 en 2022. Zij hadden hun stem te koop aangeboden tegenover undercover verslaggevers van de Sunday Times.

De commissie moet uit zeven tot negen mensen bestaan, aldus Blatter tegen de Zwitserse krant, niet alleen uit de sportwereld maar ook uit de politiek, de financiële en zakenwereld en cultuur. Blatter zal er zelf geen deel van uitmaken. Wel zei hij:

“Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat er geen corruptie is binnen de FIFA. Deze commissie zal onze geloofwaardigheid versterken en ons een nieuw imago geven als het gaat om transparantie. Het comité zal onafhankelijk moeten zijn om het maximale geloofwaardigheid te geven. Tijdens het FIFA-congres in Zurich in juni wil ik de commissie presenteren.”

Blatter zelf wil op dat congres herkozen worden als FIFA-voorzitter voor een nieuwe termijn. “Ik er geen moment aan gedacht om af te treden. Ik blijf. Maar ik heb veel kracht nodig om de felle kritiek op mijn persoon te verdragen.”

    • Hans van der Lugt