Elf supersnelrechtzaken in Den Haag morgen

Elf verdachten van het gebruik van geweld tegen brandweer of politie tijdens Oud en Nieuw verschijnen morgen voor de rechter in Den Haag in zogeheten supersnelrecht - binnen drie dagen na delict voor de rechter. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt.

Gisteren maakte het OM bekend in zeker 23 gevallen supersnelrecht toe te willen passen. Naast de elf in Den Haag is tot dusver alleen bekend dat er ook twee verdachten in Arnhem en één in Zutphen morgen voor de rechter staan. In principe is er morgen ook in Rotterdam een supersnelrechtzitting gepland terwijl overmorgen Amsterdam, Utrecht en wederom Den Haag aan de beurt zijn.

Het OM wil supersnelrecht toepassen als verdachten geweld hebben gebruikt tegen mensen met een publieke functie, zoals agenten, brandweermannen en ambulancemedewerkers. “Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren”, aldus het OM. Naast de snelheid - de verdachte staat al voor de rechter vóór de inverzekeringstelling is afgelopen - is ook anders dat de strafeis met 200 procent wordt verhoogd, wordt aangerichte schade op de verdachte verhaald en wordt de rechter gevraagd om de verdachte huisarrest op te leggen voor de komende jaarwisseling.

Van de Haagse verdachten staan er twee terecht wegens zware mishandeling van politieagenten tijdens een vechtpartij. Het merendeel van de overige verdachten bestookte politie of brandweer met vuurwerk. Onder de verdachten zijn twee minderjarigen.

    • Hans van der Lugt