Watersnood in Australië neemt ‘Bijbelse vormen’ aan

Een kangaroe drijft op een hooiberg op de Codamine River in het zuiden van Queensland. Foto Lezersfoto ABC/Anthony Skerman

Inwoners van de door overstromingen bedreigde Australische kuststad Bundaberg zijn vandaag geëvacueerd. De stad Rockhampton dreigt dit weekend geïsoleerd te raken. De verwoestende gevolgen van het water naderen een “Bijbelse omvang”, aldus Andrew Fraser van het bestuur van de staat Queensland.

Meer dan tweehonderdduizend mensen in het noordoosten van Australië zijn door de overstromingen getroffen. Een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen werd vorige week door hevige slagregens getroffen. Hoewel het niet meer regent, treden rivieren in laaggelegen gebieden buiten hun oevers terwijl het water richting de oceaan stroomt.

Schade loopt al in de miljarden
“In veel opzichten is het een ramp van Bijbelse omvang“, zei Fraser zaterdag in Bundaberg. “Dit gaat langdurige economische gevolgen hebben. Hier zullen we nog jaren de impact van voelen.” Ongeveer de helft van Queensland wordt op een of andere manier door de overstromingen geraakt. Sommige gemeentes staan mogelijk meer dan een week onder water. De opruimkosten worden geraamd op enkele miljarden dollars.

    • een onzer redacteuren