Recordaantal nieuwjaarsduikers trotseren koude water

Aan de nieuwjaarsduik in Scheveningen deden dit jaar tienduizend mensen mee (Foto: Denise Huntink @dennieduh)

Ongeveer zevenentwintigduizend mensen wagen vandaag een nieuwjaarsduik in het koude water. Dat zijn er tweeduizend meer dan vorig jaar. Door het hele land worden in totaal 64 nieuwjaarsduiken gehouden, één meer dan het recordaantal van vorig jaar. Voor nieuwjaarsdag stonden aanvankelijk 81 duiken gepland, maar door ijsvorming zijn er vooral in het noorden en midden van het land een aantal afgelast.

Aan de grootste duik in Scheveningen deden vanaf 12.00 uur zo’n tienduizend mensen mee. “De tenten staan al vol”, liet een woordvoerder van organisator Unox rond 10.50 uur weten aan persbureau Novum. “Sommigen willen er zeker van zijn dat ze bij de eerste run zijn, waarin 7500 helden starten.” In totaal waagden zo’n tienduizend mensen de sprong op het strand van Scheveningen. Een nieuw record, vorig jaar waren dat er nog achtduizend.

Nieuwjaarsduik in het buitenland
In Afghanistan namen ruim tweehonderd militairen, niet allemaal Nederlanders, op Kandahar Airfield een duik in een geïmproviseerd badje. De voorgenomen nieuwjaarsduik van de bemanning van het bevoorradingsschip Amsterdam voor de kust van West-Afrika is uitgesteld. Een halfuur voor het startschot werden haaien rond het schip gesignaleerd.