Oudejaarsavond ‘rustig’ verlopen

De jaarwisseling is in de grote steden rustig verlopen. Er waren geen grote incidenten in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. 

Amsterdam
De woordvoerder van de Amsterdamse politie stelde rond 23.00 dat in de hoofdstad sprake was van een gezellige drukte. Op het Museumplein waren zo’n 25.000 mensen bijeengekomen om de jaarwisseling te vieren. Omstreeks 00.30 maakte de zegsman melding van ‘wat’ aanhoudingen voor openbare dronkenschap.

De NOS meldt dat er zo’n 50 mensen door de politie zijn opgepakt. Ook maken zij melding van ongeveer tweehonderd branden in papier- en afvalcontainers in de hoofdstad, dat zijn er twee keer zo veel als vorig jaar.

Den Haag
In de Haagse wijk Ypenburg raakten vier agenten gewond. De mobiele eenheid greep in toen een groep van enkele tientallen mensen ruiten ingooiden (video). Twee agenten werden belaagd met vuurwerk - vermoedelijk een lawinepijl -  en liepen ernstig been- en hoofdletsel op. Twee andere politiemensen werden geslagen met een stoel en raakten daardoor gewond. Drie van de vier agenten moesten naar het ziekenhuis.

In de stad verliep de nieuwjaarsnacht in het grootste deel van de stad rustig. In totaal werden er 122 aanhoudingen verricht voor openlijk geweld, mishandeling, vernieling en brandstichting. Een aantal verdachten komt maandag of dinsdag al voor de rechter.

In Scheveningen, Kwintsheul en Wateringen werden brandweerlieden mikpunt van agressie. Niemand raakte gewond, wel werd een brandweervoertuig beschadigd. In Zoetermeer werd een ambulance met vuurwerk bekogeld. Ook in Leidschendam en Delft werd de ME kort ingezet.

In totaal kreeg de brandweer 61 binnenbranden en een aantal buitenbranden te verwerken, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar. In de regio Haaglanden werden ongeveer vijftig autobranden geregistreerd, waarvan de meeste in Den Haag plaatsvonden.

Utrecht
In Utrecht waren er diverse incidenten, maar liep het nergens uit de hand. De brandweer moest voor verschillende autobranden (video), containerbrandjes en vreugdevuren uitrukken.

Een dertienjarige jongen uit Utrecht overleed in Harderwijk door illegaal vuurwerk. Hij verbleef met zijn familie op een camping en was omstander. Het gaat hier volgens de politie vermoedelijk om een vuurwerkbom.

Rotterdam
Ook in de havenstad verliep de jaarwisseling rustig. Burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt van ‘een drukke maar beheersbare’ nacht met veel hulpverleningen en branden. De politie arresteerde 103 mensen.

Op het Stadhuisplein moest de ME optreden om een groep jongeren te verjagen. De brandweer moest in de hele stad uitrukken voor grote en kleine branden. Op verschillende plaatsen in de regio werden brandweerlieden belaagd door vuurwerkgooiers.

Groningen
In Groningen zijn 34 mensen voor lichte vergrijpen aangehouden, zoals vernieling. Er waren geen grote incidenten en het aantal aanhoudingen is lager dan vorig jaar, meldt RTV Noord. Toen werden er 50 mensen gearresteerd.

Culemborg
Vorig jaar braken in Culemborg rellen uit, maar dit jaar lijkt de jaarwisseling hier rustig te zijn verlopen.

Op 1 januari vorig jaar reed een auto in de wijk Terweijde de voortuin van een woning in terwijl daar een groep mensen stond. Daarbij raakten drie mensen gewond. De bestuurder van Marokkaanse komaf ging samen met vier anderen verhaal halen nadat Molukkers gewelddadig waren geweest tegen Marokkanen. In Terweijde heersten op dat moment al langer spanningen tussen groepen Marokkanen en Molukkers. Na ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de orde te bewaren in de wijk.