Obama roept Republikeinen op tot samenwerking

Democraten en Republikeinen moeten in het nieuwe jaar samenwerken om de Verenigde Staten vooruit te helpen en de Amerikaanse kiezer moet de politici in Washington afrekenen op het wel of niet slagen van die samenwerking. Dat zei Obama vandaag in zijn nieuwjaarsboodschap.

Obama, die momenteel met zijn gezin vakantie viert op Hawai, reikte de hand naar zijn Republikeinse tegenstanders:

“We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit land verder te brengen. Ik ben bereid met iedere persoon of partij samen te werken die goede wil en goede ideeën heeft. U kiezer mag ons verantwoordelijk houden voor onze vooruitgang of ons gebrek aan resultaten.”

De oproep van Obama tot samenwerking komt vlak voordat het nieuwe Congres komende week wordt geïnstalleerd. Daarin hebben de Republikeinen een meerderheid dankzij hun verkiezingsoverwinning van begin november.

De president ziet het op gang houden van het economisch herstel als zijn belangrijkste taak voor het komende jaar. Hij belooft zich in te zetten voor het scheppen van meer banen en het versterken van de middenklasse.

Paus Benedictus XVI hield vandaag ook een nieuwjaarstoespraak. Hij sprak op het Sint Pietersplein in Rome opnieuw over de onderdrukte positie van christenen. De paus riep hen op zich krachtig te verweren tegen discriminatie en achterstelling:

“In het licht van de bedreigende spanningen van dit moment, en daarbij denk ik vooral aan discriminatie, machtsmisbruik en religieuze intolerantie die christenen in het bijzonder treffen, doe ik opnieuw een dringend beroep op hen om niet op te geven en niet terug te treden.”

De oproep van de paus komt nog geen halve dag nadat een aanslag op een koptische kerk in Egypte circa twintig slachtoffers eiste. De paus uitte in zijn kersttoespraak ook al zijn zorgen over de benarde positie van christenen in onder meer het Midden-Oosten en China.

    • Pim van den Dool