Nog nooit zoveel sms-verkeer tijdens jaarwisseling

Foto Flickr/PhotoOptik

Nederlanders vestigden vannacht een nieuw record aan sms’jes versturen. Alleen al via de grote drie providers KPN, Vodafone en T-Mobile gingen ruim 84 miljoen tekstberichten de lucht in. In 2009 waren dat er nog zo’n 70 miljoen.

Het netwerk van T-Mobile werd het zwaarst belast: tussen 22.00 en 04.00 uur werden 30 miljoen sms-berichten verstuurd. Dat is bijna een derde meer dan vorig jaar. “Een ongekende piek”, zegt T-Mobile. De provider verbond 8,3 miljoen telefoongesprekken, vijf procent meer dan in 2009. Dataverbruik verdubbelde zich en steeg naar drie terabyte.

Ook Vodafone mocht een persoonlijk record in de boeken schrijven. Het sms-verkeer nam met 11 procent toe tot 28 miljoen berichten. De 6,4 miljoen gesprekken waren er ietsje meer dan vorig jaar.

Mindere prestatie KPN
KPN deed daar weinig voor onder. Tussen tien uur ’s avonds en vier uur ’s nachts gingen er 26,3 miljoen tekstberichten over het netwerk en werden dik 5,8 miljoen gesprekken gevoerd. Maar beide aantallen liggen wat lager dan vorig jaar. KPN worstelde vannacht door de drukte soms met verbindingen tot stand brengen. “En sms’en was bij ons vóór 22.00 uur gratis.”

    • Jules Seegers