Nieuwjaarswens N-Korea: vrede want anders een nucleaire Holocaust

Kim Jong-il op een militaire basis. Vandaag betuigen honderden burgers en soldaten hun respect voor zijn vader en Eeuwig President Kim Il-sung. Foto Flickr/Borut Peterlin

Noord-Korea luidde vandaag het nieuwe jaar in met een oproep tot betere banden met de zuiderbuur. Een oorlog zou anders niets minder betekenen dan een “nucleaire Holocaust”. Het communistische noorden roept op tot kernwapenvrije Korea’s, maar voegt eraan toe klaar te zijn voor “acute en genadeloze actie” tegen vijanden.

De nieuwjaarsboodschap is op schrift vrijgegeven maar ook op de Noord-Koreaanse staatstelevisie voorgelezen. De hoofdlijn is toch de wens om de spanningen met Zuid-Korea zo snel mogelijk weg te nemen. “Het risico op een oorlog moeten we uit de weg ruimen en vrede op het Koreaans schiereiland moet worden veiliggesteld. Als een oorlog zou uitbreken zou dat niets dan een nucleaire Holocaust tot gevolg hebben.”

De boodschap van de Noord-Koreaanse centrale nieuwsdienst wordt door Zuid-Korea voorzichtig ontleed. Het ziet het bericht, ondanks de scherpe randjes, als een positief teken:

“Het laat zien dat het Noorden nog steeds geïnteresseerd is in gesprekken met over nucleaire ontwapening.” President Lee Myung-bak zei op de Zuid-Koreaanse televisie dat hij op zoek blijft naar een vreedzame oplossing. “Ik heb vertrouwen in vrede op het Koreaans schiereiland.” Kim Yong-hyun, een Noord-Korea-deskundige aan de universiteit van Seoul: “Het is opvallend dat er niets over Amerika wordt gezegd; normaal gesproken haalt het Noorden graag uit naar de VS. De boodschap toont aan dat Noord-Korea weer wil aanschuiven bij gesprekken over ontwapening.”

    • Jules Seegers