Nieuwe president Brazilië belooft bij inauguratie strijd tegen armoede

Rousseff tijdens haar inauguratierede vandaag in hoofstad Brasilia.

Dilma Rousseff is vanavond geïnaugureerd als de nieuwe president van Brazilië. Ze volgt Lula op, die het land ruim acht jaar leidde en met behulp van sociaal beleid miljoenen Brazilianen uit de armoede trok. In haar inauguratierede noemt Rousseff, de eerste vrouwelijke president van Brazilië, het voortzetten van Lula’s werk haar belangrijkste opdracht. “Ik zal niet rusten zolang er Brazilianen zijn die niets te eten hebben”, aldus de president.

De uitspraak past bij het linkse imago van Rousseff, een voormalig marxistische rebellenstrijder en gevangene tijdens de voormalige militaire dictatuur. Onze Brazilië-correspondent Philip de Wit schreef gisteren in NRC Handelsblad dat Rousseff haar idealen niet heeft losgelaten en inderdaad wil strijden voor een Brazilië met een rechtvaardiger welvaartsverdeling. Toch heeft ze haar marxistisch activisme volgens De Wit ingeruild voor links pragmatisme:

“Ze koestert dezelfde idealen, maar heeft nu andere oplossingen. Sinds haar verkiezing geeft Rousseff voortdurend signalen af die wijzen op behoedzaamheid. De overheidsuitgaven moeten onder controle blijven. De inflatie mag niet oplopen. Een goede relatie met het bedrijfsleven is belangrijk. En voor grote infrastructurele projecten, zoals de vernieuwing van de vliegvelden in het land, houdt zij de deur open voor privékapitaal.”

In haar inauguratietoespraak prees Rouseff haar voorganger Lula, voor wie ze lange tijd als stafchef werkte. Lula heeft volgens Rousseff de manier van regeren in Brazilië veranderd en de Brazilianen geleerd weer in zichzelf te geloven. Ze refereerde ook aan haar zware tijd als gevangene, waarin ze regelmatig bruut gemarteld werd. “Die moeilijke tijd deed mij het leven nog meer waarderen”, zei een geëmotioneerde Rousseff. “Het gaf me, meer dan al het andere, de moed om nog grotere uitdaging aan te gaan. Met die moed ga ik Brazilië nu regeren.”

Bekijk hier de hoogtepunten van de inaugratie: