Oudejaarsnacht: minder incidenten, meer arrestaties

Het aantal incidenten tijdens oudejaarsnacht is ten opzichte van vorig jaar met ongeveer 340 afgenomen. Dat zei staatssecretaris Teeven van Justitie vanavond tegen de NOS. Tegenover een daling van het aantal incidenten staat een stijging van het aantal aanhoudingen.

Teeven noemt de vermindering van het aantal incidenten een “positieve trend”, maar spreekt van een “wisselend beeld”. Vooral de meer dan honderd gevallen van agressie tegen overheidsdienaren vindt hij nog “veel te veel”. Volgens Teeven is het aantal aanhoudingen gestegen omdat de politie “minder tolereert”.

Bijna tweehonderd nog in cel
Het OM meldde vanmiddag dat bijna tweehonderd mensen die tijdens de oudejaarsnacht zijn opgepakt nog in de cel zitten. In totaal bereidt justitie 642 zaken voor tegen verdachten van misdrijven rondom de jaarwisseling.

De ruim zeshonderd verdachten zijn volgens het OM betrokken bij 243 geweldsincidenten. In 115 gevallen was de agressie gericht tegen overheidsdienaren als agenten en brandweerlieden. De 187 mensen die sinds vannacht in hechtenis zitten zijn in afwachting van een beoordeling van de rechter-commissaris. De grote groep verdachten die niet in de gevangenis zit heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan lichte vergrijpen. Soms is er ook nog te weinig bewijs tegen de verdachten.

Komende dagen veel snelrechtzittingen
Een deel van de verdachten moet de komende dagen voor de rechter verschijnen in zogenaamde supersnelrechtzittingen. Vandaag al werden in Amsterdam en Utrecht taakstraffen opgelegd aan relschoppers. Justitie wil de komende weken in 67 oudejaarsnachtzaken (super)snelrecht toepassen. Het OM eist tegen verdachten die tijdens de oudejaarsnacht in de fout gingen 75 procent hogere straffen. Als iemand verdacht wordt van geweld tegen overheidsdienaren verhoogt justitie de strafeis met tweehonderd procent.

Veel gemeenten lieten vanochtend ondanks de honderden incidenten weten dat de jaarwisseling “rustig” of “beheersbaar” is verlopen. Vanochtend al publiceerden we een overzicht van de belangrijkste incidenten in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

In de loop van de dag kwam er nieuws over andere incidenten in de rest van het land. Een overzichtje:

  • Nadat we vanochtend al meldden dat in Harderwijk een 13-jarige jongen overleed door een ongeluk met illegaal vuurwerk, werd later vandaag bekend dat in het Groningse Tolbert een 17-jarige jongen om het leven kwam na het afsteken van een zelfgemaakte vuurwerkbom.
  • De marechaussee meldde vandaag dat in Groningen tijdens de oudejaarsnacht twee militairen zijn aangehouden op verdenking van zware mishandeling en poging tot doodslag. De militairen werden opgepakt op de Grote Markt en zouden een 24-jarige man na een vechtpartij op zijn hoofd hebben geschopt.
  • In Huizen raakten tijdens de oudejaarsnacht vijf agenten gewond toen een groep jongeren ze bekogelde met flessen, vuurwerk en stenen.
  • In Zaandam raakte een man vannacht na een steekpartij ernstig gewond. Er is nog geen verdachte aangehouden. In het centrum van Zaandam was de sfeer tijdens een deel van de oudejaarsnacht gespannen. De politie verrichte enkele aanhoudingen.

Honderden arrestaties in Frankrijk
Niet alleen in Nederland vonden tijdens de oudejaarsnacht incidenten plaats. In heel Frankrijk pakte de politie in totaal 501 personen op. Dat zijn er ongeveer honderd meer dan vorig jaar. Zestien mensen raakten door ongeregeldheden gewond. De politie zette meer dan 53.000 agenten in om de jaarwisseling in goede banen te leiden.

Steekpartijen in Antwerpen
De jaarwisseling in België verliep zonder veel grote incidenten. Wel werd Antwerpen opgeschrikt door twee steekpartijen. Een van de steekpartijen vond plaats tijdens een nieuwjaarsfeest, dat daarna werd afgelast. Het andere slachtoffer, een 21-jarige Roemeen, werd elders in Antwerpen in zijn rug gestoken. Beide slachtoffers verkeren niet in levensgevaar.

Recordaantal meldingen in Londen
De alarmcentrale van de ambulance in Londen werd tijdens de oudejaarsnacht ruim 2600 keer gebeld, een record. De meeste meldingen betroffen alcoholmisbruik. In de Britse hoofdstad werden volgens de politie 77 mensen aangehouden voor onder meer openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde. In de rest van Groot-Brittannië werden weinig incidenten gemeld.

Gemoedelijke sfeer in Berlijn
In Berlijn vierden honderdduizenden mensen de jaarwisseling bij de Brandenburger Tor. De politie zette ongeveer 1000 agenten in, maar hoefde bijna niet in actie te komen. Ook in de rest van Duitsland verliep de oudejaarsnacht in het algemeen rustig.