Bondgenoot Ouattara roept buitenwereld op tot interventie

Gbagbo sprak de bevolking van Ivoorkust vandaag via de televisie toe.

Een belangrijke bondgenoot van Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, roept de internationale gemeenschap op om zittend president Gbagbo af te zetten. Guillaume Soro, premier in Ouattara’s machteloze kabinet, zei vandaag tegen AP dat Gbagbo met “gelegitimeerde kracht” moet worden verwijderd.

Volgens Soro is Gbagbo alleen na een militaire interventie bereid om afstand te doen van zijn macht. De bondgenoot van Outtara acht zo’n interventie noodzakelijk om “de democratie in Afrika te beschermen”. Het voorstel van Gbagbo om een internationale commissie onderzoek te laten doen naar het verloop van de verkiezingen noemt hij een “vertragingstactiek”. “Genoeg is genoeg. Gbagbo moet vertrekken.”

Gbagbo zelf zei vandaag in zijn nieuwjaarsspeech op de Ivoriaanse televisie dat hij niet van plan is af te treden. De verliezer van de presidentsverkiezingen beschuldigt de internationale gemeenschap ervan een staatsgreep tegen hem te willen plegen. “Ik zit hier omdat de Ivorianen me hier met hun stemmen hebben neergezet.”

Ouattara had Gbagbo deze week een ultimatum gesteld. Hij moest op oudejaarsavond om middernacht aftreden. Maar in zijn toespraak herhaalde de weggestemde president zijn standpunt:

“Ik ga nergens heen. We zwichten niet. Ik herhaal: mijn rivaal heeft niet gewonnen. De stemmentelling wijst uit dat Ouattara de verliezer is. Als ik vertrek, wie garandeert dan dat dat vrede brengt en dat het niet juist nog meer geweld oplevert?”

Status quo
Een minister uit Gbagbo’s kabinet, Charles Ble Goude, had Ouattara eenzelfde ultimatum gesteld, maar laatstgenoemde heeft hier evenmin gehoor aan gegeven. “Ik kan jouw veiligheid in je door de VN bewaakte hotel in Abidjan vanaf 1 januari niet meer garanderen”, had hij zich rechtstreeks tot Ouattara gericht. Goude heeft Ivorianen opgeroepen buiten het hotel samen te komen om hun “vrijheid en vrede te claimen”. Volgens de minister komen er geen wapens aan te pas.

    • Jules Seegers