Estland heeft veel voordeel van toetreding tot eurozone

De eurozone verwelkomt vandaag haar zeventiende lid, Estland. Het is het derde land uit het voormalige Oostblok dat de euro invoert. Maar er is in het land weinig enthousiasme voor de geplaagde munt.

‘Duurder door de euro’
Daar hebben de crisis in Griekenland, de miljarden kostende reddingsacties en het instellen van een noodfonds voor eurolanden wel voor gezorgd. Veel Esten vrezen een dure munt. De invoering van de euro valt samen met de eurocrisis, de stijgende prijzen van de import van graan, brandstof en andere grondstoffen en dat zorgt voor inflatie van de Estse economie. Producten worden dit jaar duurder en vele Esten schrijven dat toe aan de nieuwe munt.

Drie grote voordelen
Maar volgens de analyses van correspondent Stéphane Alonso en economieredacteur Melle Garschagen in het NRC Handelsblad van 30 december hoeven de Esten de nieuwe munt niet te vrezen. Zij wijzen op drie grote voordelen van de toetreding van Estland tot de eurozone:

  1. De zone brengt strenge regelgeving met zich mee die de Estse economie kan stabiliseren. In de jaren voor de economische crisis groeide Estland onstuimig: in 2006 met tien procent, in 2007 met zes procent, maar in 2009 kromp de economie met veertien procent.
  2. De overstap van kroon naar euro is klein. De Estse kroon was al lange tijd gekoppeld aan de euro en daarvoor al aan de sterke Duitse Mark.
  3. Er zijn veel praktische voordelen aan het toetreden tot de eurozone. In Estland wordt tweederde van de handel al in euro’s afgehandeld, dus de invoering van de munt maakt internationale transacties makkelijker en goedkoper. Bovendien hebben de strenge naleving van de voorwaarden voor het EU-lidmaatschap ervoor gezorgd dat de Estse staatsschuld de laagste is in Europa. Het land voldoet beter aan de eurocriteria dan de meeste eurolanden zelf
    • Hans Klis