Zonnige start

Tijdens de jaarwisseling is het zacht met overal temperaturen boven het vriespunt. De dooi zet ook in het nieuwe jaar door hoewel het in de nachten wel weer licht gaat vriezen.

Terugkijkend is 2010 in zijn geheel een koud jaar geweest. Uiteraard heeft de vroege start van deze winter daar een groot aandeel in, maar we zijn het jaar ook koud begonnen met veel sneeuw. Gemiddeld over het land hebben we 42 dagen met een sneeuwdek gehad tegenover 13 volgens het langjarige gemiddelde.

Nederland was de afgelopen koude maand slechts 2 dagen vrij van sneeuw. December 2010 komt dan ook in de topvijf van de koudste decembermaanden sinds 1901. Maar ondanks de kou in Nederland en een groot deel van Europa staat 2010 wereldwijd in de topdrie van de warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1880.

Aan het slot van dit jaar is het grijs en kil. In het oosten en zuiden vriest het nog licht maar zachtere lucht dringt vandaag steeds dieper ons land binnen. Het dooit uiteindelijk overal, rond 1 graad in Limburg tot 6 graden vlak bij zee. Lokaal valt er wat lichte sneeuw of motregen. Het is bewolkt en nevelig met lokaal hardnekkige mist, mede dankzij de kruitdampen.

Zondag breekt de zon door.