'WK-verkiezing is niet meer van deze tijd'

In september van een bewogen jaar stopte Henk Kesler als directeur betaald voetbal van de KNVB. „Nu merk ik eigenlijk pas wat een verantwoordelijkheid ik had in deze functie.”

Enschede Henk Kesler knvb foto eric brinkhorst
Enschede Henk Kesler knvb foto eric brinkhorst

Hij stelt het op prijs te mogen melden dat er leven is na het voetbal. Tien jaar was Henk Kesler bij de KNVB het gezicht van de afdeling betaald voetbal. Op z’n 61ste wordt het nu tijd om andere leuke dingen te doen. Zo is hij voorzitter van de stichting Cremer Museum. „Een trefpunt van tegendraadse krachten”, omschrijft Kesler het nog te realiseren culturele centrum in zijn woonplaats. „Maar ook voor creatieve, revolutionaire geesten. Net als Jan vroeger was.”

Hij voelt dat er een loden last van zijn schouders is gevallen. „Je komt als directeur van de KNVB met alle lagen van de bevolking in aanraking. Van burgemeesters tot sponsors, die denken dat ze verstand van voetbal hebben, en hooligans die je verrot schelden of willen molesteren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar je bent er wel zeven dagen per week 24 uur per dag mee bezig. Gelukkig kan ik goed tegen weinig slaap.”

En, terwijl er wijn op tafel komt en de verlichte boten in de Amstel langs het Amsterdamse restaurant varen, op een steenworp van het grachtenpand van Guus Hiddink, vervolgt hij: „Mijn sociaal culturele leven is in die periode behoorlijk verarmd. Ik hield er een weekendhuwelijk met mijn vrouw op na. Ik heb tien jaar van haar leven ‘gestolen’. Nu merk ik eigenlijk pas wat voor een verantwoordelijkheid ik had in mijn functie als directeur betaald voetbal.”

U heeft uw voorliefde voor FC Twente geenszins verborgen gehouden. Kon dat wel in deze functie?

„Iedereen wist dat ik twaalf jaar bestuurslid van FC Twente ben geweest, dat hoefde ik niet te verbergen. Ik heb wel geprobeerd de grootst mogelijke objectiviteit te betrachten. Het was toeval dat met de affaire rond arbiter Pieter Vink [werd bestraft toen hij een handsbal bij AZ- FC Twente over het hoofd zag] mijn oude club ook was betrokken. Niemand kan mij verwijten dat ik FC Twente heb bevoordeeld. Ajax-trainer Martin Jol klaagde dat het competitieschema zo zwaar was voor zijn club. Ik heb voor hem nooit andere coaches horen zeuren over het programma. Kinderachtig om de bond de schuld te geven als het even tegenzit.”

En notabene kort voor uw afscheid verovert FC Twente voor het eerst de landstitel.

„Ja daar heb ik heel veel van genoten, maar als je de beelden bekijkt zie je mij niet in de kampioenswedstrijd bij NAC als een gek langs de lijn met die schaal staan springen. Je zou ze de kost moeten geven die dat wel zouden doen. Ik heb de schaal met gevoel voor decorum uitgereikt onder een hels fluitconcert van NAC-supporters. Wel vermakelijk.”

Vitesse werd op papier overgenomen door een Georgiër, Merab Jordania. Hoe kijkt u daar tegen aan?

„Als oud-directeur en jurist met gemengde gevoelens. Ik denk niet dat hij vroeger in een Vitesse-pyjama heeft geslapen. Je kunt je afvragen waar zijn geld vandaan komt. Maar de KNVB bezit geen opsporingsapparaat dat te onderzoeken. Het OM heeft een aanklacht nodig. De reglementen van de bond laten een overname als bij Vitesse toe. In Duitsland mag maximaal 49 procent in handen zijn van derden. Daar is veel voor te zeggen. Hiermee kill je de belangstelling van buitenlandse investeerders. Dat kan financieel een nadeel zijn, maar toch heeft Duitsland een van de gezondste competities van Europa.”

Hoe heeft u het WK beleefd en de reacties op Oranje?

„We hebben zes wedstrijden gewonnen. Als we met schitterend voetbal vroeg waren uitgeschakeld, zou er kritiek zijn geweest. Nu hebben we met degelijk, modern spel de finale bereikt en was het volgens velen ook niet goed. Ik erger me er maar niet meer aan, ik haal mijn schouders erover op. Je doet de voetballers en de technische staf van het Nederlands elftal daarmee wel veel onrecht aan. Zure calvinisten zijn we aan het worden. Waar ik me aan stoor is dat we in Nederland geen trots gevoel kunnen hebben. Er heerst een hoog betweterig gehalte. Dat hoor je ook in bijvoorbeeld Engeland of Duitsland. ‘Die Holländer wissen es immer besser’, zeggen ze bij onze oosterburen.”

Waarom was het Hilton hotel niet tot de finale afgehuurd, zodat Oranje in de laatste week moest verhuizen in Johannesburg?

„Het was een keuze die je van tevoren maakt. Ik heb me mateloos geërgerd aan de berichtgeving dat onze spelers uit hun hotel zouden zijn gezet. Het feit dat je even je koffer moet pakken en in de bus moet zitten, daar raak je toch niet overspannen van? Bovendien was het nieuwe hotel beter dan het oude. Het werd door de spelers met applaus begroet.”

U had bijna afscheid genomen met de wereldtitel.

„Ik was in de 116de minuut net opgestaan om vanaf de tribune naar het veld af te dalen. Ik dacht: die penalty’s volg ik wel langs de lijn. Ik was net door een glazen deur gelopen toen ik in mijn ooghoek Iniesta zag scoren. De teleurstelling was mede groot omdat we toch kansen hadden. En ik heb Spanje ook wel eens beter zien voetballen.”

In uw speech op de afscheidsreceptie omschreef u het als een „smetje” dat het betaald voetbal bij uw vertrek gebukt gaat onder een forse schuldenlast.

„Ja, maar meer ook niet. Ik voel me er moreel niet verantwoordelijk voor en slaap er geen nacht minder om. Als clubbestuurders vinden dat ze grote verliezen kunnen lijden, is dat hun zaak. De KNVB kan niet voorkomen dat Ajax 16,25 miljoen euro betaalt voor Miralem Sulejmani. Of geen wijs beleid voert door Mido te halen op voorspraak van een trainer [Jol] die inmiddels al weer weg is. Ik heb op dit moment een stevige bewondering voor Feyenoord dat elke cent controleert en geen onverantwoorde investeringen doet.”

Het stond vooraf vast dat Nederland en België uit financieel oogpunt geen kans maakten op de organisatie van het WK 2018. Zonde van de kosten voor het bid?

„Dat vind ik niet, want dat heeft veel lof geoogst. Het is wel frustrerend dat de besluitvorming binnen het uitvoerend comité van de wereldbond FIFA bijzonder on-transparant is. Ik kan me voorstellen dat ze in Engeland, het voetballand bij uitstek, laaiend waren. Zij kregen in de eerste ronde buiten die van het Engelse FIFA-lid maar één stem. Het is toch niet meer van deze tijd dat 22 bejaarden beslissen wie een groot evenement als het WK mag organiseren? De Engelse media hebben vooraf prima aan waarheidsvinding gedaan [met berichtgeving over omkoping van twee leden van het uitvoerend comité], maar daarmee de kandidatuur om zeep geholpen. Hierover zou de FIFA hand in eigen boezem moeten steken. Het is eerlijker en transparanter als er met een puntenlijst wordt gewerkt. Wie de hoogste score heeft, verdient de organisatie.”

Had de KNVB zich niet harder moeten opstellen tegen FIFA-voorzitter Joseph Blatter?

„Zolang je voor een systeem kiest met zo weinig transparantie in de besluitvorming, kun je niet voorkomen dat mensen geld aangeboden wordt voor een stem. Het is raar dat leden van het uitvoerend comité de toezegging hadden dat ze tijdens de Zomerspelen in 2012 langer dan een week in een duur hotel in Londen mochten bivakkeren. Ook een soort omkoping toch? Blatter kun je tevens verwijten dat hij nu zelfs tot 2019 wil blijven zitten. Hij zou eigenlijk in 2011 weg moeten zijn. Het is een ongeschreven wet dat een bestuurder maximaal twaalf jaar aanblijft. Maar er zijn geen kandidaten die het tegen hem op durven te nemen.”

Bayern München krijgt ter compensatie voor de spierblessure van Arjen Robben mogelijk een deel van de opbrengst van een vriendschappelijke wedstrijd. Het was ongeveer uw laatste grote affaire.

„We hadden goede argumenten niet te betalen. Bayern kreeg van de FIFA 60.000 euro om Robben te verzekeren en heeft dat niet gedaan. Arjen is fit met Oranje naar Nederland gevlogen en meldde zich na een vakantie pas op 2 augustus weer bij Bayern. De club had hem op 13 juli ook even ter controle naar München kunnen laten komen. We komen er nooit meer achter waar hij die blessure precies heeft opgelopen. Ik heb begrepen dat je op een MRI-scan wel oude littekens ziet, maar dat de wond al genezen kan zijn. Dat hij nog steeds niet heeft mogen spelen, zou politieke redenen kunnen hebben. Bayern denkt dat het nu is opgelost. Ik hoef me er gelukkig niet meer mee bezig te houden. Ik bedoel dit ironisch; het geeft mij een groot gevoel van innerlijke rust en gelukzaligheid.”