Wit-Rusland sluit kantoor OVSE en doet invallen bij journalisten

Loekasjenko op een persconferentie eerder deze maand. Foto Reuters.

De Wit-Russische regering verlengt het mandaat van de Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) niet en sluit het kantoor van de organisatie in Minsk. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland vanmiddag. Volgens de Wit-Russen heeft de OVSE “haar mandaat vervuld”.

De sluiting van het kantoor hangt waarschijnlijk samen met het oordeel dat de OVSE twee weken geleden velde over de presidentsverkiezingen. Waarnemers van de OVSE bestempelden de “verkiezingsoverwinning” van de dictatoriale president Loekasjenko toen als “oneerlijk”.

Naast de OVSE pakt het Wit-Russische regime ook de pers in het land aan. Mediawaakhond Reporters Without Borders meldde gisteren in een rapport dat de KGB, de geheime dienst van het land, de afgelopen week invallen heeft gedaan in huizen en kantoren van onafhankelijke journalisten en drie redacties. Documenten en bestanden over de fraude bij de verkiezingen zouden in beslag zijn genomen. Journaliste Joelia Dorosjkevitsj zegt tegen persbureau AP dat “Loekasjenko bezig is een nieuw wereldrecord te vestigen in zijn pogingen dissidenten te vernietigen”.