West-Afrikaanse staten bereiden militair ingrijpen in Ivoorkust voor

West-Afrikaanse staten bereiden zich voor om, als “laatste redmiddel”, de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo met geweld te verdrijven ten gunste van Alassane Ouattara. Dat bericht het Franse persbureau AFP vandaag vanuit Nigeria.

Legerleiders van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) “zijn dinsdag en woensdag samengekomen om de machinerie in gang te zetten”, aldus de Nigeriaanse legerwoordvoerder, kolonel Mohamed Yerimah, tegenover AFP. “Als alle middelen voor politieke overtuiging zijn uitgeput, zal ECOWAS met geweld Laurent Gbagbo de macht ontnemen en overdragen aan Alassane Ouattara.” Nigeria is momenteel voorzitter van ECOWAS.

Ouattara wordt internationaal erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van 28 november. Alleen de zittende president, Gbagbo, weigert dat resultaat te erkennen en bezet nog altijd het presidentieel paleis. Ouattara resideert onder VN-bescherming in een hotel.

Een belangrijke bondgenoot van Ouattara, zijn premier Guillermo Soro, zei vanmiddag op een persconferentie dat zijn land in “een situatie van burgeroorlog” verkeert. Hij beweerde dat bij geweld na de verkiezingen 200 personen zijn gedood en ongeveer 1000 mensen gewond zijn geraakt.

Groot-Brittannië zal een militair ingrijpen onder VN-paraplu steunen, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vandaag tegen de BBC. Hij zei te hopen dat Gbagbo’s termijn vanzelf tot een einde komt. “Zijn macht steunt op controle over het leger. De komende weken zal zijn geld opraken en dat betekent dat zijn macht ten einde komt.” De West-Afrikaanse staten hebben eerder al Gbagbo toegang tot de rekeningen van Ivoorkust bij de gezamenlijke centrale bank ontzegt.

Maandag aanstaande zullen drie presidenten (Benin, Sierra Leone en Kaapverdië) voor de tweede maal naar Ivoorkust reizen om Gbagbo te bewegen vreedzaam afstand te doen van het presidentschap. Een bezoek van de drie deze week had geen tastbaar resultaat.

In Ivoorkust zelf heeft een belangrijke aanhanger van Gbagbo juist opgeroepen tot geweld tegen Ouattara. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zijn “verontrusting” geuit over deze ontwikkeling en is bang voor het uitbreken van een burgeroorlog.