VN ‘verontrust’ over oproep tot geweld in Ivoorkust

Ivoriaanse soldaten tijdens een pro-Gbagbo betoging van de 'Young Patriots' in Abidjan. Foto AFP / Sia Kambou

VN-chef Ban Ki-moon is “ernstig verontrust” door een oproep tot geweld in Ivoorkust tegen Alassane Ouattara die internationaal wordt beschouwd als winnaar van de recente presidentsverkiezingen. Ouattara’s hotel zou op 1 januari moeten worden bestormd.VN-troepen hebben toestemming “alle noodzakelijke middelen” te gebruiken om het hotel te beschermen, aldus een VN-verklaring.

De oproep tot de bestorming komt van Charles Ble Goude, leider van de jeugdbeweging van zittend president Laurent Gbagbo en minister van Jeugdzaken in diens regering. Gbagbo weigert de regering over te dragen aan Ouattara. Ouattara verblijft daarom met zijn staf in het Golf Hotel in Abidjan, bewaakt door troepen van de VN.

“Elke aanval op het Golf Hotel kan leiden tot wijdverspreid geweld en hervatting van de burgeroorlog”, aldus de verklaring van de VN. “De secretaris-generaal roept iedereen die overweegt mee te doen aan zo’n aanval, om zich te onthouden van dergelijke gevaarlijke, onverantwoorde actie.”

In de tussentijd proberen VN-functionarissen onderzoek te doen naar berichten over tientallen stoffelijke overschotten van tegenstanders van Gbagbo. Mensenrechtenorganisaties stellen dat troepen loyaal aan Gbagbo tegenstanders uit de weg ruimen. Onderzoekers hebben meerdere malen geprobeerd toegang te krijgen tot een gebouw waar de lijken zouden zijn verzameld, maar werden tegengehouden door gewapende mannen.

Simon Munzu, hoofd van de mensenrechtendivisie van de VN, heeft de troepen gisteren opgeroepen de VN toegang te verschaffen tot het gebouw, ook al ontkent de regering van Gbagbo het bestaan van massagraven. “Wij zouden de eersten zijn om te zeggen dat zulke verhalen onwaar zijn, als dat zo blijkt te zijn”, aldus Munzu. “Onze bevindingen en onze verklaringen aan de wereld hebben een grotere kans om te worden geloofd dan deze herhaalde ontkenningen.”