Vijfentachtig speeltjes

Rechtse hobby’s zijn aanzienlijk duurder dan linkse hobby’s. Waar de linkse elite tevreden is met een gesubsidieerd avondje opera of experimenteel toneel, is de rechtse elite al jaren aan het pushen, lobbyen, procederen en marchanderen om de Nederlandse staat ertoe te brengen om vijfentachtig nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Vijfentachtig peperdure speeltjes waarbij de generaals, de topmannen van Stork en de rest van rechts Nederland hun vingers aflikken.

Deze week kwam aan het licht dat de Tweede Kamer systematisch onjuist is geïnformeerd over de kosten. Volgens mij was precies datzelfde al vaker aan het licht gekomen de afgelopen jaren en het zal in de komende jaren nog wel een paar keer aan het licht komen. Eén vliegtuigje kost, volgens de huidige berekeningen, honderd miljoen euro. Maar dan heb je ook iets. Een echte Joint Strike Fighter. Het huidige kabinet heeft besloten twee testtoestellen aan te schaffen.

De PVV was mordicus tegen. In haar verkiezingsprogramma stond klip en klaar dat er wat haar betreft geen tweede JSF zal worden aangeschaft.

Maar de PVV heeft al snel geleerd dat je om te kunnen meeregeren je eigen kiezers moet verloochenen in de achterkamertjes van het spiegelpaleis van de macht. En zo staat ook Wilders’ handtekening onder het gedoogakkoord waarin de aanschaf van het tweede toestel is vastgelegd. Het definitieve besluit over de mega-order van vijfentachtig toestellen zal door het volgende kabinet worden genomen.

Dat is dus precies tweehonderd miljoen euro. Voor twee testvliegtuigjes. Gewoon om te kijken of het wat is. Om een beetje uit te proberen. Om een beetje te spelen. Dan kunnen we altijd nog zien of we die echte vliegtuigen ook echt gaan kopen.

En opeens begrijpen we waarom het nodig was om precies tweehonderd miljoen euro te bezuinigen op de cultuurbegroting. Het geld moet ergens vandaan komen. Het is kiezen of delen. Wil je een structureel landelijk aanbod van podiumkunst waarvan iedere Nederlander die dat wil kan genieten of wil je twee testvliegtuigjes?

En het grappigste van dit alles is dat nog nooit iemand de moeite heeft genomen om ons uit te leggen waarvoor we eigenlijk gevechtsvliegtuigen nodig hebben.

Ilja Leonard Pfeijffer