U heeft 9.000 sigaretten gerookt dit jaar

Wil je stoppen met roken? Minder eten? Meer sporten? En zuiniger leven in 2011?

Deze applicaties voor de iPhone helpen je de goede voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren.

Voor de iPhone zijn inmiddels zo’n 350.000 applicaties beschikbaar. Dat is veel te veel om gemakkelijk te kunnen vinden wat je zoekt. Daarom vijf geschikte apps om je goede voornemens bij te staan.

1 Stoppen met roken

Voor veel mensen zal dat het belangrijkste goede voornemen zijn. Hoe kan een applicatie daar nog bij helpen? De App Store bevat geen enkele app die louter goede beoordelingen krijgt en elke gebruiker van het roken afhelpt. Er is hoogstens wat morele steun, zoals van My Stop Buddy (2,99 euro). Deze Nederlandstalige app haalde inspiratie uit verschillende psychologische theorieën (van bijvoorbeeld Pavlov en Albert Ellis) en probeert je op basis daarvan bewust te maken van je rookgedrag. Waarom wil je roken? Ben je gestresst, humeurig, verveeld? Het wordt wel wat flauw wanneer de app je steeds dezelfde mopjes over roken wil vertellen.

Quitter (gratis) is wellicht praktischer. Deze simpele app vraagt je wanneer je gestopt bent met roken en berekent vervolgens hoeveel geld je hebt bespaard.

Ten slotte is er nog My Health Coach (2,39 euro), naar de stoppen-met-rokenboeken van Allen Carr. Ook hier gaat het om bewustmaking (‘je hebt sinds je bent begonnen al 9.000 sigaretten gerookt, vooral uit sociale gewoonte’). De beoordelingen zijn niet lovend: het boek is beter.

2 Meer sporten

Gezonder leven en afvallen kan op vele manieren – door meer te sporten bijvoorbeeld. Daar heb je een applicatie voor nodig die je voortgang in kaart brengt. Vooral voor hardlopers zijn erg nuttige apps te vinden. Runkeeper (gratis) bijvoorbeeld. Start de app aan het begin van je hardlooprondje en het traceert aan de hand van je GPS-locatie de afstand, je gemiddelde snelheid en het afgelegde traject. Je kunt je prestaties uploaden naar je Runkeeper-account om je voortgang over een langere periode te bekijken.

Nike+ GPS (1,59 euro) en Runmeter (3,99 euro) hebben soortgelijke functionaliteiten. Een Nederlandse variant is Looptijden (gratis).

Ben je meer geïnteresseerd in krachttraining, dan is de sportschool nog altijd de beste optie, eventueel met behulp van Fit Pulse (1,59 euro) of GymGoal (2,39 euro) als persoonlijke fitnessinstructeur en -planner. Of gebruik thuis Hundred PushUps (1,59 euro). Deze app vertelt je elke dag hoeveel push-ups je moet doen om binnen zes weken de honderd in een keer te halen.

3 Gezonder eten

Ben je zo intensief bezig met wat je naar binnen krijgt, dat je alles wil vastleggen? Dan wordt Dailyburn (gratis) een goede vriend van je. Je kunt invoeren wat je eet en drinkt, de app berekent vervolgens hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen.

Wil je alleen je dalende gewicht in kaart brengen, download dan het fraai vormgegeven Weightbot (1,59 euro). Voer je streefgewicht in en daarna dagelijks je huidige gewicht. De app zet de twee tegen elkaar af in een grafiek, waarin – als het goed is – de twee lijnen steeds dichter bij elkaar komen.

4 Minder geld uitgeven

Een applicatie die je financiële situatie in kaart brengt, kan handig zijn om meer grip op je inkomsten te krijgen. Met Mijn Uitgaven (1,59 euro) kun je je terugkerende en incidentele uitgaven en inkomsten invoeren. Ongeveer hetzelfde doet MoneyBook (2,39 euro), dat ook Nederlandstalig is en er iets mooier uitziet, of Expenditure (1,59 euro) als het je alleen om uitgaven gaat.

Komen je geldproblemen niet voort uit je eigen uitgeefpatroon, maar omdat je vrienden geleend geld nooit terugbetalen? Installeer dan Tabs (1,59 euro) om al die uitstaande leningen te kunnen bijhouden.

5 En dan deze nog

Slaapproblemen? Een bijzondere applicatie om – volgens de makers – elke dag uitgerust en relaxed wakker te worden, is Sleep Cycle (0,79 euro). Leg je iPhone naast je kussen en de app analyseert aan de hand van je bewegingen je slaappatroon, om je te kunnen wekken wanneer je licht slaapt. Veel beter dan de abrupte onderbreking van een vaste slaap door een harde wekker, vinden veel van de gebruikers.

Met Remember The Milk (gratis) hou je nauwlettend bij welke taken (en goede voornemens) je nog moet uitvoeren. Ze staan dan niet alleen op je telefoon, maar ook in je Google Tasks en de web app van Remember The Milk, zodat het lastig wordt ze nog langer te negeren.

Geen praktische, maar een inspirerende app om je op het juiste spoor van goede voornemens te houden, is I Can Do It 2011 Calendar. Al is 2,99 euro wel duur voor overdreven aanmoedigingen als ‘I take care of my body. I cherish and revere the temple I live in.’ Zoiets zou ons er nauwelijks van weerhouden toch weer Zoek McDonald’s (0,79 euro) te downloaden.