Sport in beeld

AC Milan's Zlatan Ibrahimovic (C) looks on while standing in the water beside teammates during a training session at Al Mamzar Beach Park in Dubai December 29, 2010. REUTERS/Stringer (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT SOCCER)
AC Milan's Zlatan Ibrahimovic (C) looks on while standing in the water beside teammates during a training session at Al Mamzar Beach Park in Dubai December 29, 2010. REUTERS/Stringer (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Nee, dit zijn niet de strandwachten die door de hotelbazen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh zijn ingehuurd om bloeddorstige haaien op afstand te houden. Dit zijn profvoetballers in dienst van de Italiaanse topclub AC Milan. In eigen land regeert Koning Winter, zoals overal in Europa momenteel. Daar houden topvoetballers niet van. De tijdelijke onderbreking van hun competities heet niet voor niets winterstop. Zodra de laatste bal getrapt is, stappen ze in het vliegtuig, op weg naar verre en – dat vooral – zonnige oorden. Hun spieren zijn gebaat bij rust en warmte, vandaar. Toch moeten hun lichamen, inclusief hartslagmeters, af en toe even afkoelen. Dat wil de trainer, die zich weer laat influisteren door de inspanningsfysioloog. Dit is dus geen vrijwillig pootje baden. Zlatan Ibrahimovic, de grootste van het stel, kijkt zoals hij altijd kijkt: met samengeknepen ogen, een tikje boos en verongelijkt. Maar voor wie is zijn priemende blik bestemd? Voor zijn trainer die, al dan niet met getrokken pistool, de wacht houdt bij de kustlijn? We weten het niet. Maar het zou zomaar kunnen. Ook bijzonder: zijn lichaamsversieringen. Zlatan is een liefhebber; tattootje hier, tattootje daar. Het WK voetbal, afgelopen winter (!) in Zuid-Afrika, leek bij vlagen wel een verkiezing: wie heeft de mooiste tattoo? En wie de meeste? Het deed de tv-kijker af en toe pijn aan de ogen. Alleen de voetballers uit de communistische heilstaat Noord-Korea deden het zonder. Maar ja, die hebben weer andere zorgen. Een winterstop kennen zij niet.

Mark Hoogstad