‘PVV steunt geen enkele missie naar Afghanistan’

De PVV heeft geen principieel bezwaar tegen een missie in Afghanistan, zei buitenlandwoordvoerder Wim Kortenoeven, gisteravond in het BNR-programma ‘De Wereld volgens Hammelburg. Maar dat verandert niks aan het standpunt van de PVV, laat partijleider Geert Wilders weten via Twitter.

Volgens Kortenoeven berust de tegenstand van de PVV “op de deplorabele staat waarin het defensieapparaat verkeert”. Dat zou onvoldoende uitgerust zijn om “fatsoenlijk in een conflict te vechten”. Een missie zou te veel geld kosten.

Niks te zoeken in Afghanistan
Met zijn uitspraken leek de Kortenoeven terug te komen op het standpunt van de PVV. Maar volgens NRC Handelsblad defensieredacteur Mark Kranenburg betekenen de uitspraken van Kortenoeven maar weinig:

“Ik lees hier geen ja in. Hoe wordt het met de bezwaren die ze nu hebben, alsnog bespreekbaar? De PVV heeft al voor eerdere missies wel eens voorgestemd. Het is geen pacifistische partij. Maar ze vinden dat wij in Afghanistan niks te zoeken hebben. De hoop leeft bij Rutte natuurlijk wel dat hij de PVV meekrijgt.”

Vanwege het standpunt van de PVV zocht premier Mark Rutte samen met de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hillen (Defensie) de afgelopen weken naar een meerderheid bij de oppositie voor de missie. Op 23 december schreef Kranenburg in NRC Handelsblad:

De enige zekerheid die Rutte nu heeft: bij zijn gedoogpartner de PVV hoeft hij niet aan te kloppen voor steun. Tijdens de formatiebesprekingen is expliciet afgesproken dat de 24 leden tellende fractie van Geert Wilders op dit punt het kabinet niet hoeft te volgen. Dat zal de PVV dan ook niet doen. De partij heeft herhaaldelijk uitgesproken dat Nederland niets te zoeken heeft in Afghanistan.