Onvoorbereid 46.000 km zeilen

Wouter Verbraak begint vandaag in Barcelona aan een non-stop zeilrace rond de wereld. Onvoorbereid.

Eigenlijk was Wouter Verbraak van plan een weekje te gaan skiën in Trysil, in de bergen ten noordoosten van zijn woonplaats Oslo. Totdat hij een telefoontje kreeg van zijn Britse zeilkompaan Alex Thomson, die deze week met een acute blindedarmontsteking werd opgenomen. Of Verbraak tijd had voor de Barcelona World Race, een non-stop race rond de wereld voor zestigvoeters, boten van achttien meter met een tweekoppige bemanning. Over 25.000 zeemijlen – 46.000 kilometer in tachtig dagen.

Thomson had zijn zeiljacht Hugo Boss uiteraard liever zelf van Barcelona naar Barcelona gezeild, langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn – over de ruigste oceanen op aarde. Verbraak (35), meteoroloog en beroepsnavigator, kon geen nee zeggen. „Een geweldige kans”, zegt hij vanuit Barcelona, waar vanmiddag het startschot klinkt.

Verbraak doet al jaren mee aan grote regatta’s, waaronder de laatste Volvo Ocean Race. Maar waar zeilers zich normaliter ten minste zes maanden voorbereiden op races rond de wereld, had Verbraak precies 48 uur. „Geen ideaal scenario”, erkent hij. Maar helemaal nieuw is het niet. „Ik heb lange tijd geprobeerd mee te doen aan deze race, maar kon niet genoeg geld bij elkaar krijgen.” Bovendien had Thomson hem enkele maanden geleden gevraagd of hij hem eventueel wilde vervangen, omdat Thomsons zwangere vrouw tijdens de race is uitgerekend.

Verbraak is in de Barcelona World Race voor het eerst schipper, naast co-schipper Andy Meiklejohn. „Ik heb nooit als schipper de wereld rond gevaren, maar tijdens de Volvo Ocean Race ben ik wel bezig geweest met het leren van het andere werk op de boot.”

Als Thomson volledig is hersteld van zijn operatie, neemt hij het roer van Verbraak over. „Het wordt een uitputtingsslag. Je moet een balans vinden: zo snel mogelijk naar de finish, maar ook de boot heel houden.” Dat laatste was ook de dringende wens die Thomson gisteravond in het ziekenhuis in Barcelona nog uitsprak tegenover zijn Nederlandse stand-in.