NRC kiest beste foto’s van eigen makelij 2010

Nicole Robbers besluit vandaag het vierluik van de meest bijzondere foto’s van 2010, samengesteld door medewerkers van de fotoredactie van NRC Handelsblad. Evert Hermans (internationaal), Joyce Siahaya (WK voetbal) en Robbert van Venetië (Haïti) kozen eerder deze week hun persoonlijke top 10.

Nicole koos uit het werk van de eigen fotografen van NRC de beste foto’s, met als thema ‘winter en Wilders’.

“Het jaar 2010 eindigt zoals het begon, in winterse sferen. Dus viel er veel te klagen. Over bevroren wissels en niet rijdende treinen, over een tekort aan strooizout, over gladde stoepen en fietspaden. Maar de winter bracht velen ook een hoop plezier. Er werd volop geschaatst, sneeuwballen gegooid, sleetje gereden. En vele fotografen van NRC Handelsblad fotografeerden die twee winters en legden toch vooral de schoonheid ervan vast.”

“Maar afgezien van het winterweer was 2010 toch ook het jaar van Geert Wilders. Het jaar waarin de termen ‘gedogen’ en ‘linkse hobby’ tot het vaste repertoire gingen horen. En de fotografen van NRC Handelsblad waren erbij. In de keuken van perscentrum Nieuwspoort bijvoorbeeld, waar Maxime Verhagen Wilders passeerde na het mislukken van besprekingen over een rechts minderheidskabinet.”

Als eerste foto een beeld van schaatsers op de Gouwzee, tussen Marken en Monnickendam. Gemaakt door Maurice Boyer in februari 2010. De foto ademt kou en ontbering, door velen getrotseerd om die unieke kans te grijpen te schaatsen op dit binnenmeer. Niet wetende dat zich aan het eind van het  jaar dezelfde mogelijkheid zou voordoen.

Bij deze foto kun je niet anders dan respect hebben voor fotograaf Rien Zilvold. Meevarend in een luchtballon ging hij over de rand hangen met zijn camera, om een prachtfoto te maken van het besneeuwde Harfsen. Een tot op het bot verkleumde fotograaf, maar met als resultaat Google Maps van eigen makelij.

Nog meer schaatsplezier, nu van het ouderwetse soort. Fotograaf Sake Elzinga trof begin 2010 de toen 72-jarige mevrouw Van Wijngaarden op de Vaart in Assen. Op de schaatsen die ze als vijftienjarig meisje kreeg. Schoonrijden is haar discipline, ik blijf het gewoon zwieren noemen.

En ja dan Geert Wilders, op de dag dat hij het regeer- en gedoogakkoord mede presenteerde. Genomen op de laatste werkdag van staffotograaf Vincent Mentzel. Een memorabele dag voor de Nederlandse politiek en dus ook voor Mentzel die gedurende zijn lange carrière wel meer turbulente dagen meemaakte op het Haagse Binnenhof.

Fotograaf Leo van Velzen is als geen ander op de hoogte van “linkse hobby’s”. De specialist op het gebied van theaterfotografie toog dan in september ook vol goede moed naar Amsterdam waar regisseur Eric de Vroedt audities organiseerde voor de rol van Wilders in zijn nieuwste productie. Acteur Gijs Scholten van Aschat draagt met verve blond.

Een onwaarschijnlijke locatie met een geweldige geschiedenis. In dit keukentje van perscentrum Nieuwspoort waste Pim Fortuyn zich ooit de taartresten van het gezicht. Begin september moesten Maxime Verhagen en Geert Wilders zich, terwijl zo op dat moment figuurlijk ver van elkaar verwijderd waren, letterlijk langs elkaar heen wurmen. Fotograaf Roel Rozenburg legde de voelbare ongemakkelijkheid vast.

Wilders lachend met de voormalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk. Waarom er gelachen werd? Dat zouden we nog eens aan fotografe Evelyne Jacq moeten vragen. Maar als we de vinger van Plasterk volgen zou het zo maar eens over zijn echtgenote kunnen gaan, of misschien zelfs over haar hoofdbedekking, toch één van de hobby’s van Geert Wilders.

En toen was daar weer het winterweer. En fotograaf Bas Czerwinski werd naar Rotterdam Zuid gestuurd waar de pas opgeleverde El Essalam moskee een sprookje uit Duizend-en-één-nacht onder een koud dekentje werd.

Sommige foto’s worden je in de schoot geworpen, als je er oog voor hebt zoals fotograaf Merlin Daleman . Op weg naar huis, moderne sneeuwpret. Want waarom de slee gebruiken als je een snowboard thuis hebt staan!

Copy, paste. Dat deed Maurice Boyer met het bijschrift van de eerste foto, nadat hij was teruggegaan naar de Gouwzee, eind december. Ditmaal bewogen de schaatsers zich onder een stralend blauwe lucht. Rest de vraag of Boyer ook in 2011, gewapend met zijn camera, de ijzers onder kan binden om zich op de Gouwzee te begeven.