NO Blues vindt balans tussen VS en Midden-Oosten

Bassist Anne-Maarten van Heuvelen kan er nauwelijks over uit. Nog niet eerder was er in het vijfjarig bestaan van NO Blues zoveel aandacht voor de groep. Toch laten ze tegelijkertijd met het uitkomen van hun vierde cd Hela Hela weten er een punt achter te zetten. De onderlinge wrijvingen bij het schrijven van de nummers werden te groot. Na de cd-presentatie volgt nog wel een tournee.

„Arabicana”, zo omschrijft NO Blues het genre dat ze spelen. Ontstaan op initiatief van Rob Kramer, die het succesvolle Kyteman’s Hiphop Orkest op de planken heeft gezet, heeft de groep een kern van drie leden. Naast Van Heuvelen zijn dat gitarist en Americana-specialist Ad van Meurs en Haytham Safia, bespeler van de oud (de Arabische luit). Alle drie nemen ze ook zang voor hun rekening.

Op Hela Hela gaan Arabische muziek en Amerikaanse roots music schijnbaar moeiteloos samen. Sommige nummers klinken alsof ze ontsproten zijn aan de bodem van de nieuwe wereld, compleet met fiddle, slide-guitar en gruizige zang. Maar bijna ongemerkt sluipen er oosterse elementen binnen. Droog tikkend slagwerk, de oud van Safia, een zangeres die haar stem met groot gemak alle kanten op draait. Andere nummers bewegen zich juist in tegengestelde richting, beginnen in het Midden-Oosten en krijgen steeds meer Amerikaanse trekjes.

Alles klinkt ontspannen en vanzelfsprekend. Het is moeilijk te geloven dat deze cd het resultaat is van onderlinge wrijvingen. „Het kan niet zonder”, weerlegt Van Heuvelen die gedachte. „We dagen elkaar uit. We duwen en trekken. We zijn heel kritisch over elkaars inbreng. Het gevolg is dat iedereen wat inschikt. Daardoor past alles in elkaar en ontstaat iets dat je een nieuw genre zou kunnen noemen. Er is zoveel wereldmuziek waarin iedereen maar op zijn eigen eilandje blijft zitten. Bij ons is het liedje belangrijker dan de windstreken.”

No Blues kon deze cd maken omdat de groepsleden elkaars grenzen respecteren, benadrukken Van Meurs en Van Heuvelen. „Ik heb ook beter gitaar leren spelen”, voegt Van Meurs toe. „Haytham denkt in melodieën: lange lijnen die niet symmetrisch zijn zoals in blues en folk. Daar moet ik dan akkoordenschema’s onder bedenken. Het levert iets moois op, dat voor luisteraars troostend blijkt te werken. We zijn zover gekomen omdat de basis sterk is. En al weten we niet of we nog een cd willen maken, als we optreden zijn we lekker aan het musiceren.”

CD ‘Hela Hela’ van NO Blues. De groep speelt op 2/1 in Kunststof TV in studio De Plantage, Amsterdam en op 7/1 in Lantaren/Venster, Rotterdam. Inl: noblues.nl