‘Nederlandse Turk bekent viervoudige moord’

Een Nederlandse Turk is vanochtend vlak voor vertrek vanaf een vliegveld in Istanbul aangehouden in verband met een geruchtmakende moordzaak in de provincie Sakarya, even ten oosten van Istanbul. Volgens Turkse media heeft hij de moord op vier familieleden bekend.

Yakup Y., die al jaren in Nederland zou wonen, wordt verdacht van de moord op zijn broer, schoonzus en hun twee dochters. De vier lijken werden gisterochtend gevonden.

Volgens Turkse media hadden de broers een dispuut over een erfenis. Hun vader had hen een boomgaard nagelaten, waarover een geschil ontstond. De broer van de verdachte zou de boomgaard hebben willen verkopen, maar Yakup P. verzette zich hier tegen.

Onze correspondent Bram Vermeulen in Istanbul zegt dat in Turkije vaak ruzies ontstaan over erfenissen binnen families.

“Erfenissen zijn in Turkije bijzonder slecht geregeld. Na je dood kan je testament alsnog omgegooid of niet uitgevoerd worden, dat komt door de onduidelijk omschreven wetten. Ruzies ontstaan veelal als mensen bezwaar maken en hun deel willen opeisen. Het is heel kostbaar om dat voor de rechter uit te vechten. Soms drijft dit mensen tot wanhoop.” - Bram Vermeulen, NRC