Nederlandse man houdt van knalvuurwerk

De aanpak van illegaal vuurwerk in Nederland is succesvol. Vorig jaar nam de politie nog 200.000 kilo in beslag, dit jaar 80.000 kilo. Op internet blijft er toch een levendige handel.

Ytsje Noordenbos woont aan een doodlopende weg in Snakkerburen, Friesland. Vlakbij een loods waar de politie, op een avond begin december, 7.000 kilo illegaal vuurwerk vond. Chinese nitraatbommen, Duitse lawinepijlen – dat werk. Straatwaarde: zo’n 70.000 euro. „Als de zaak was ontploft, was dit dorp van de kaart geveegd”, zegt Noordenbos kalm. In de loods stonden ook een vat olie en een vat zuurstof.

Het goede nieuws is dat de illegale voorraad werd onderschept. Voor één nitraatbom adviseert de overheid professionele pyrotechnici (afstekers) om het publiek op 300 meter afstand te houden. Voor particulieren zijn ze verboden.

De eigenaar van de loods wist van niets. Een huurder had het vuurwerk daar verstopt. De politie arresteerde vier mannen en een vrouw uit Leeuwarden die het spul zouden verkopen. Tegen de hoofdverdachte werd vorige week dertig maanden celstraf geëist.

Justitie en politie hebben vijf jaar strijd geleverd tegen illegaal vuurwerk. Met succes. Dit jaar heeft de politie nog maar 80.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, tegen 200.000 kilo vorig jaar en nog meer in de jaren daarvoor. „We weten na Oud en Nieuw pas echt hoeveel er nog in omloop was”, zegt coördinator Gustaaf Biezeveld, tevens officier van justitie.

Legalisering is één stap geweest om de handel aan banden te leggen. Illegaal vuurwerk dat voorheen aan geen enkele veiligheidseis voldeed, werd veiliger gemaakt en gelegaliseerd. ‘Chinese rollen’ bijvoorbeeld en flowerbeds. Het echt gevaarlijke vuurwerk, zoals nitraatbommen en lawinepijlen, is nog altijd verboden.

Op websites als officialvuurwerksitepunt.nl was deze week nog een levendige handel in illegale knallers: Cobra6 werd er aangeboden, net als La Bomba (nitraten). Er stonden ook tal van oproepen: ‘Gezocht: Fenix/LaBomba nitraten, BSC, Cobra 6’, meestal gevolgd door ‘omgeving Zaandam’, of ‘regio Tilburg’ en soms: ‘bereid overal naartoe te rijden’.

Nederlandse mannen, althans sommigen, houden nu eenmaal van knallen, zegt Biezeveld. Vuurwerk met grote explosieve kracht wordt in Nederland veel gebruikt, terwijl er in België amper vraag naar is, zegt hij. Het voorlichtingsfilmpje voor scholieren vertelt dit jaar het verhaal van Jaap (15). Hij is blind aan een oog omdat hij met vrienden knutselde aan illegaal vuurwerk. Het aantal vuurwerkslachtoffers schommelt al jaren rond de 750.

De regels werden verscherpt nadat tien jaar geleden een vuurwerkopslag ontplofte in een woonwijk in Enschede. 23 mensen kwamen om. Oud-burgemeester Mans van Enschede heeft op verzoek van de overheid met de vuurwerkbranche een gedragscode gemaakt. Ook komen er vergunningen voor import.

Doorslaggevend was de arrestatie dit jaar van zes „grote jongens”. Zij worden de de komende maanden berecht. Het waren allemaal importeurs van legaal vuurwerk die een illegale handel ernaast hadden, met een dubbele boekhouding. Ze bestelden in China en lieten het vervoeren naar Duitsland. Vervolgens brachten bestelbusjes tegen december kleine hoeveelheden naar opslagplaatsen in Nederland. In schuren maar ook bij particulieren op zolder.

Tips van burgers hebben geholpen. Neem 28 december: iemand meldde bij de politie dat er vanuit een bestelbusje in de Bogotastraat in Den Haag vuurwerk werd verkocht. De politie ging erheen en jawel: twee mannen stonden nitraatbommen te verkopen. In hun busje lag duizend kilo.