Minister Schippers nekt zelfstandige klinieken

Recent heeft VVD minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) plannen aangekondigd die desastreus zijn voor de zelfstandige klinieken in ons land. De plannen komen, in het kort, hier op neer dat zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken gebudgetteerd worden op het niveau van 2009. Voor zelfstandige klinieken is dit een zeer ongunstige ontwikkeling, omdat investeringen nog niet zijn afgeschreven. Zij moeten het hebben van groei, en dit laatste zit er als de plannen van de minister doorgaan, niet meer in. Hierdoor krijgen ook nieuwkomers geen kans.

Ik heb twintig jaar in een Academische Ziekenhuis gewerkt, en heb begin 2010 de overstap gemaakt naar Cardiologie Centra Nederland, een zelfstandige kliniek. Ik zie nu een wereld van verschil in wachttijd, service en patiënttevredenheid. Deze zijn vele malen beter in de zelfstandige kliniek. Belangrijkste aspect is wellicht dat het voor patiënten met hartklachten essentieel is om snel gezien te worden, anders is het voor hem of haar misschien niet veilig. In reguliere ziekenhuizen is de wachttijd vaak zes tot acht weken. In onze Cardiologie Centra minder dan één dag. Belangrijk voor de VVD-minister is misschien dat we dit leveren tegen een lagere prijs.

De VVD-plannen kent veel verliezers. De plannen zijn niet goed voor de ondernemers in de gezondheidszorg, die zorgen voor de broodnodige innovatie. Daarnaast verliezen de zorgverzekeraars, die voor een hoger bedrag zorg met langere wachttijden en minder goede service moeten inkopen. En als laatste is er de patiënt die weer op de wachtlijst komt, en minder goede service krijgt. De belangrijkste verliezer van de plannen van de VVD minister zijn daarom de mensen om wie alles draait in de zorg: de patiënt.

Prof. dr. L. Hofstra

Cardiologie Centra Nederland