Mei

Helen Wagner (1918) was veel beter bekend als Nancy Hughes in de Amerikaanse tv-soap As the world turns. Niemand speelde zo lang één tv-rol.

Nigerianen noemden president Umaru Yar’Adua (1951) Baba-go-slow om zijn besluiteloosheid. Wel gaf hij de aanzet tot een oplossing van de problemen in de Nigerdelta.

Ferdinand Grapperhaus (1927), kenner van het belastingrecht, voerde als staatssecretaris voor de KVP het huurwaardeforfait en de btw in.

Hans Dijkstal (1943), oud-minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier onder Wim Kok en oud-fractievoorzitter van de VVD, was een pure sociale liberaal, wars van rechts populisme.

Harry Peschar (1921), oud-president van de Rekenkamer, ontmaskerde prins Bernhard en keerde zich tegen het huwelijk van Beatrix en Claus.

Ronnie James Dio (1942) behield zijn geloofwaardigheid als harde rockzanger tot het laatst. Hij was de lieve kikker in de hit ‘Love is all’.

Pianist Hank Jones (1918) zag alle jazzstijlen aan zich voorbij trekken. Zelf hield hij het met zijn zachtmoedige speelstijl bij bebop.

Wereldberoemd in België: Bobbejaan Schoepen (1925), de zanger met cowboyhoed die zijn eigen pretpark runde.

Yvonne Loriod (1924) was een wonderkind en ook later een begaafd pianist. Ze was bijna onovertroffen in het werk van haar latere echtgenoot Messiaen.

Driek van Wissen (1943) was de vormvaste plezierdichter die Dichter des Vaderlands werd.

Martin Gardner (1914) was een liefhebber van de wiskunde, maar geen wiskundige van beroep. Tientallen jaren stal hij de harten van ware puzzelaars.

In zijn toneelstukken bestreed de Russische schrijver Michail Sjatrov (1932) Stalin en de leugens van het communistische regime.

Jaap Kistemaker (1917) legde in Nederland de basis voor de bouw van uranium verrijkende centrifuges.

De energieke acteur Dennis Hopper (1936) belichaamde vijf decennia Amerikaanse film: rebel, hippie, junkie, herborene, eerzaam kunstverzamelaar.

Oud-thesaurier-generaal en voormalig universiteitsbestuurder Jan Willem Oosterwijk (1951) was een inspirerende visionair zonder vijanden.

Louise Bourgeois (1911) was een krachtige beeldhouwster en grande dame van de moderne kunst. In eigenzinnigheid, originaliteit was ze onovertroffen.