'Massagraven in Ivoorkust'

De Verenigde Naties hebben veiligheidstroepen van de Ivoriaanse oud-president Laurent Gbagbo er gisteren van beschuldigd de toegang tot mogelijke massagraven te verhinderen. VN-onderzoekers probeerden een gebouw binnen te gaan, waar volgens ooggetuigen zeker 80 lichamen verborgen zouden liggen. Maar zij werden door gemaskerde mannen met raketwerpers tegengehouden. Ooggetuigen deden melding van zeker twee massagraven in Abidjan en de nabij gelegen stad Gagnoa. De regering van Gbagbo ontkent het bestaan van de graven. De minister van Binnenlandse Zaken noemde de verdenkingen „loze geruchten”, die ontstonden in het tumult van de presidentsverkiezingen. De winnaar van de verkiezingen Ouattara organiseert nu in een zwaar bewapend hotel zijn nieuwe kabinet. Een parlementslid van Gbagbo heeft medestanders opgeroepen dit hotel aan te vallen. Elders in Abidjan werd een VN-patrouille belaagd door diens aanhangers. (Reuters)