Maart

Journalist Ton van Zweeden (1925) schreef in NRC Handelsblad jarenlang over de sociaal-economische verhoudingen in Nederland. Hij was een overtuigd aanhanger van het harmoniemodel.

Hans van Mierlo (1931) was minister van Defensie en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken onder Wim Kok, maar bleef voor alles het boegbeeld van D66. In 1966 zag hij het politieke systeem falen. Zijn gelijk heeft hij altijd bevestigd gezien.

Miguel Delibes (1920) was de laatste grote schrijver uit de generatie van de Spaanse burgeroorlog. Hij schreef met rauwheid en passie.

De Nepalese oud-premier Girija Prasad Koirala (1925) leidde zijn land de afgelopen twintig jaar door menige crisis.

Wolfgang Wagner (1919) wist twee problemen van het operafestival in Bayreuth op te lossen. Hij ontdeed het van een naziverleden, en hij zorgde voor vernieuwing. Zo redde hij de erfenis van Richard Wagner.

Ernst Beyeler (1921) was een kunstkenner die in een lang leven samen met zijn vrouw een fenomenale collectie opbouwde en tentoonstelde.

Vasili Vasiljevitsj Smyslov (1921) was wereldkampioen schaken van 1957 tot 1958 en de ‘eeuwige tegenstander’ van Botwinnik. Als schaker zocht hij waarheid, schoonheid en harmonie.

John Peereboom (1924) schreef meer dan vijftig jaar boekrecensies voor de NRC en later NRC Handelsblad. Hij was een bevlogen kenner van de Britse literatuur.