Lubbers kritiseert aanpak Balkenende

Den Haag : 4 augustus 2010 Kamerdebat met oud informateur Lubbers over zijn eindverslag. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 4 augustus 2010 Kamerdebat met oud informateur Lubbers over zijn eindverslag. foto © Roel Rozenburg Informateur Ruud Lubbers in augustus tijdens het debat over zijn eindverslag. Foto NRC / Roel Rozenburg

De vorige premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft het land dit jaar economisch gezien goed achtergelaten, maar op het terrein van integratie heeft hij weinig goeds gedaan. Dat zegt oud-premier en partijgenoot Ruud Lubbers vandaag in NRC Handelsblad.

“Balkenende heeft op dit vlak niet echt iets goeds kunnen doen. Hij scoorde met zijn ‘fatsoen moet je doen’. Maar dat heeft hij niet uitgewerkt in een handleiding, in een agenda. Hoe ga je om met andersdenkenden, met anders uitziende mensen. Door het ontbreken van zo’n agenda werden de problemen groter, zoals in wijken waar rellen en toestanden waren.”

Eerder deze week toonde Balkenende zich in het blad Christen Democratische Verkenningen tevreden over zijn regeerstijl. Hij wees de kritiek op hem van de hand. De Volkskrant meldt vandaag op basis van anonieme bronnen dat de adviesfunctie en eretitel minister van Staat voor Balkenende ver weg is.

Kabinet krijgt ‘een zes’
In een terugblik op het afgelopen jaar vertelt Lubbers dat hij als informateur een coalitie met een gedogende PVV wilde smeden waar een veel groter deel van het CDA had achtergestaan. “Dan was Ab Klink fractievoorzitter geworden en Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie.”

Lubbers liet in juli als informateur Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen na twee dagen zelf beslissen over de toekomstige coalitie-onderhandelingen. Achteraf vindt hij dat hij „daar misschien bij had moeten gaan zitten”. Het huidige kabinet geeft hij “een zes. Omdat het legitiem tot stand kwam.” Het beleid van deze regering is niet goed voor de economie, vindt Lubbers.

“We hebben nu een premier die helder zegt dat hij Wilders nodig heeft en dus niet de simpele dingen kan doen die nodig zijn. Het ziet er niet goed uit.”

Lees het volledige interview van politiek redacteuren Herman Staal en Derk Stokmans met Ruub Lubbers vandaag in NRC Handelsblad, via de digitale editie of iPhone-app.