Kort nieuws Buitenland

79 ‘gele shirts’ in Thailand veroordeeld

Bangkok, 31 dec. Een Thaise rechtbank heeft gisteren 79 aanhangers van de zogeheten beweging van de ‘gele shirts’ veroordeeld wegens de bezetting van een televisiestation in augustus 2008. Het zijn de eerste ‘gele shirts’ die veroordeeld zijn voor het straatprotest, dat Bangkok dagenlang platlegde. Hun celstraffen variëren van 1 jaar tot 2,5 jaar. De demonstranten eisten destijds het vertrek van de regering die werd geleid door een bondgenoot van de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. De gele shirts steunden de oppositiepartij PAD, die de oude elite in Thailand vertegenwoordigt. De protesten eindigden nadat de pro-Thaksin-partij - populair op het platteland - door de rechtbank was ontbonden en een kandidaat van de gele shirts een regering mocht vormen. Een jaar later gingen Thaksin-aanhangers de straat op – ‘de ‘rode shirts’. Die protesten eisten negentig levens. (BBC)

Zweed de cel in voor Auschwitz-diefstal

Krakau, 31 dec. De Zweedse neonazi die bekend heeft dat hij betrokken was bij de diefstal van het bord met de tekst ‘Arbeit macht frei’ boven de poort van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz, heeft gisteren twee jaar en acht maanden celstraf gekregen. De rechtbank in de Poolse stad Krakau keurde de schikking goed die de 35-jarige Anders Högström eerder had getroffen met de Poolse justitie. Högström zal zijn straf naar verwachting uitzitten in Zweden. Twee Poolse handlangers kregen gisteren celstraffen van 2 jaar en vijf maanden respectievelijk 2 jaar en 4 maanden. De Poolse politie trof het beruchte bord vorig jaar december in drie delen aan in een bos, bijna drie dagen nadat het was ontvreemd. De tekst groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een symbool van de nazigruwelen. In Auschwitz werden meer dan 1 miljoen mensen, vooral joden, vergast. Het bord boven de toegangspoort is vervangen door een replica. Het origineel wordt gerestaureerd. (AP, Reuters)

Opnieuw religieus geweld in Nigeria

Maiduguri, 31 dec. Ten minste vijf personen onder wie drie politieagenten zijn om het leven gekomen bij een nieuwe aanval door fundamentalisten in het islamitische noorden van Nigeria. Dat heeft de politie in de stad Maiduguri gisteren verklaard. Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger zei dat de aanslag op, op een politiebus, zeven levens heeft geëist. De autoriteiten verdenken de strengislamitische groepering Boko Haram van de aanslag. Boko Haram claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen op Kerstavond in de stad Jos waarbij zeker tachtig doden vielen. In de dagen daarna pleegde de groepering nog enkele aanslagen. Bij gevechten tussen Boko Haram en het leger en de politie zijn sinds vorig jaar honderden doden gevallen. (Reuters, BBC)

O’Donnell ontkent beschuldigingen

Washington, 31 dec. De voormalige Senaatskandidaat Christine O’Donnell uit de Amerikaanse staat Delaware heeft gisteren in diverse televisieprogramma’s de beschuldigingen ontkend dat zij campagnegelden zou hebben gebruikt voor privédoeleinden. O’Donnell, die bekend staat om haar puriteinse opvattingen en voor de verkiezingen van begin november veel media-aandacht kreeg omdat zij zich vroeger met hekserij heeft ingelaten, verzamelde met steun van de conservatieve Tea Party-beweging een recordbedrag van 7,3 miljoen dollar (5,5 miljoen euro). Federaal onderzoek moet duidelijk maken of O’Donnell het geld voor eigen gewin heeft aangewend. Eerder gaf zij toe het geld te hebben gebruikt om de huur te betalen omdat haar huis tevens als hoofdkantoor van haar campagne had gediend. (AP)

VS en Venezuela ruziën over gezant

Caracas, 31 dec. President Hugo Chávez heeft gisteren de intrekking van het visum van de Venezolaanse ambassadeur in Washington veroordeeld als een „imperialistische” actie van de regering-Obama. De intrekking van het visum van ambassadeur Bernardo Álvarez was een reactie op de weigering van Venezuela om de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Caracas, Larry Palmer, te erkennen. Palmer bekritiseerde tijdens zijn benoemingsproces in een brief aan een senator „het gebrek aan moraal” binnen de strijdkrachten van Venezuela. Ook beschuldigde hij Venezuela van steun aan de linkse rebellenbeweging FARC in Colombia, een bondgenoot van de VS. Verder uitte hij zijn zorgen over de Cubaanse invloed op het leger. (Reuters)