Kesler: FIFA-baas zou in 2011 moeten gaan

Henk Kesler, de in het najaar vertrokken directeur betaald voetbal van de KNVB, vindt dat FIFA-voorzitter Joseph Blatter „in 2011 eigenlijk al weg zou moeten zijn”. Dit zegt hij vandaag in deze krant . De 74-jarige Blatter kondigde deze week aan dat hij zich kandidaat stelt voor een vierde termijn als baas van de wereldvoetbalbond.

Op 1 juni wordt de nieuwe voorzitter van de FIFA voor vier jaar gekozen. Kesler gaat er vanuit dat de Zwitser zelfs tot 2019 aan het roer wil staan. Kesler vindt het veelzeggend voor Blatters regime dat er nog geen tegenkandidaten zijn voor het voorzitterschap. „Niemand durft het tegen hem op te nemen.”

Blatter is sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond. Hij werd de afgelopen jaren herhaaldelijk beschuldigd van corruptie. Kesler wil niet zover gaan dat hij Blatter het aannemen van steekpenningen verwijt. Twee leden van het uitvoerend comité van de FIFA, het hoogste orgaan dat onlangs moest beslissen over de organisatie van de wereldkampioenschappen 2018 en 2022, werden daarvoor wel aangeklaagd.

Kesler: „Zolang je voor een systeem kiest met zo weinig transparantie in de besluitvorming, kun je niet voorkomen dat mensen geld aangeboden krijgen voor een stem. Het is raar dat leden van het uitvoerend comité de toezegging hadden dat ze tijdens de Olympische Spelen van 2012 langer dan een week in een duur hotel in Londen mochten bivakkeren. Ook een soort omkoping.”

Kesler pleit bij de aanwijzing van de WK’s voor een waarderingssysteem met punten.

Meer transparantie nodig bij voetbalbond FIFA: pagina 15