Kankerpatiënt op sigarettenpakjes

A woman takes a photo of a display showing new warning labels for cigarette packages following a news conference in Ottawa December 30, 2010. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: POLITICS HEALTH)
A woman takes a photo of a display showing new warning labels for cigarette packages following a news conference in Ottawa December 30, 2010. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: POLITICS HEALTH) REUTERS

Canadezen die als nieuwjaarsvoornemen willen stoppen met roken, hebben gisteren een zetje gekregen van Leona Aglukkaq, minister van Gezondheid. Aglukkaq onthulde een nieuwe zestiendelige serie met expliciete waarschuwingen op sigarettenpakjes. Een ervan bestaat uit een foto van de uitgeteerde antirookactiviste Barb Tarbox (1961-2003) met als begeleidende tekst: „Zo ziet sterven aan longkanker eruit.”

Canada was het eerste land ter wereld dat waarschuwende afbeeldingen op alle sigarettenpakjes verplicht stelde, aldus de Globe and Mail. Foto’s van zwarte longen, zwarte tanden en teksten die op het risico van meeroken wezen. In september werd Aglukkaq nog bekritiseerd omdat zij de introductie van de nieuwe emblemen uitstelde. Antirookactivisten vonden dat het schrikeffect van de bestaande plaatjes weg was. Maar nu, na tien jaar, verandert de vormgeving flink. De nieuwe afbeeldingen vullen driekwart van de voor- en achterkant van de pakjes.

Barb Tarbox – haar echte naam – was een voormalig model, dat de laatste maanden van haar leven door het land reisde om jongeren te overtuigen niet te roken. Haar toespraken waren zo krachtig dat groepen tieners in huilen uitbarstten en de sigaret afzworen. Ze liet haar man en een tienjarige dochter achter.

Naast Tarbox zullen nog enkele longkankerpatiënten op de pakjes figureren. Een andere afbeelding toont een kind op de achterbank van een auto dat kucht in de rook, met de tekst: „Roken in de auto schaadt meer dan jezelf.” Een telefoonnummer van een hulplijn tegen rookverslaving staat ook vermeld.