Je hangt toch zeker geen vuile was buiten?

Ik werd onlangs opgebeld door een oud-collega uit Iran, die ik al jaren niet gesproken had. Via via had hij mij weten te bereiken. Hij vertelde dat zijn zoon zijn bachelor informatica had gehaald en zich aan het oriënteren was op een masterstudie in Europa. Ook Nederland zou tot de mogelijkheden behoren. Maar iemand had hem afgeraden om in Nederland te gaan studeren: dat zou een racistisch land geworden zijn, buitenlanders zouden op straat uitgescholden en in veel openbare ruimtes genegeerd worden, zelfs de regering zou jegens hen haat zaaien. Mijn oud-collega wilde zeker weten of die beweringen klopten.

Ik verzekerde hem dat dit fabels waren. Ik vertelde hem dat Nederland zit te springen om bekwame en specialistische krachten uit het buitenland. Dat een groot deel van de studenten van bijvoorbeeld de TU Delft uit het buitenland afkomstig is, van wie een groot deel uit Iran. Ik vertelde hem dat wij in Nederland, als een van weinige landen in Europa, zelfs een regeling, genaamd ‘Kennisimmigrant’, hebben: als bedrijf of zelfs overheid mag je, onder bepaalde voorwaarden, specialisten uit het buitenland halen.

Ik vertelde hem niet over Wilders en zijn perverse opvattingen over een bepaalde groepering, waardoor Nederland zo’n imago heeft gekregen. Ik vertelde hem niet dat Wilders geen onderscheid kan maken tussen een stelletje extremisten, dat af en toe in Nederland onrust probeert te zaaien, en tienduizenden moslimbelastingbetalers die vredig in dit land willen leven. Ik vertelde hem niet dat de last die door de islamitische regering in Iran niet-moslims of andersdenkende moslims opgelegd wordt, hier door Wilders de vredelievende moslims opgelegd dreigt te worden. Ik vertelde hem niet dat ik, islamafvallige, hier voor de moslims moet opkomen.

Nee, ik vertelde mijn oud-collega niet over de PVV. Je vuile was hang je niet buiten! In plaats daarvan e-mailde ik hem de link naar de website van de TU Delft – een weg die bindt.

Ferdows Kazemi

Den Haag