Jazzpianist Billy Taylor overleden

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 31 dec. De Amerikaanse jazzpianist, componist en docent Billy Taylor is dinsdag op 89-jarige leeftijd aan een hartinfarct overleden in New York. Billy Taylor was een warm pleitbezorger van de jazz. Dr. Taylor, zoals hij zich liet noemen, behaalde een doctoraat muziek en doceerde jazz aan de universiteit van Long Island en stond aan de basis van ‘Jazzmobile’, een organisatie die talentvolle muzikanten in kansarme buurt van New York liet spelen.

Als pianist had Taylor een elegante stijl. Ruim driehonderd composities staan op zijn naam, waaronder I wish I knew how it would feel to be free dat in de jaren zestig uitgroeide tot lijflied van de burgerrechtenbeweging in de VS. Taylor speelde onder meer met saxofonist Ben Webster, voor hij in 1951 zijn eigen trio oprichtte. Van 1969 tot 1972 was hij de muzikaal leider van David Frosts talkshows.